L’arribada de les vacunes és pràcticament imminent i el tema no queda exempt de polèmica. Un cop resoltes algunes qüestions com els 15 grups en els quals es dividirà la vacunació a partir de gener o els dies que tardarà en fer efecte la dosi, ara el principal dubte és si la vacuna serà obligatòria per a tota la població.
En un principi no hi havia dubte que la vacuna era recomanable però totalment voluntària. Ara, però, la presidenta del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), Christa Schweng, ha afirmat que podria haver-hi conseqüències a l’àmbit professional per a aquells que decideixen no vacunar-se.
Poden les empreses decidir no contractar algú no vacunat?
Christa Schweng ha afirmat que «evidentment és possible» que algunes empreses es neguin a contractar algú que no vol vacunar-se contra el coronavirus. La seva justificació és clara: «Com a empresari, puc decidir amb qui firmo un contracte». Cal recordar que el CESE emet dictàmens a les institucions comunitàries europees, en representació d’empresaris, treballadors i organitzacions de la societat civil.
De la mateixa manera, la presidenta d’aquest òrgan consultiu de la Unió Europea admet que la vacuna no pot ser obligatòria: «Una vacuna és un atac i cadascú ha de decidir individualment si ho vol o no per si mateix». Així, concorda amb la majoria d’experts i assegura que els majors de 65 anys i els sanitaris han de ser els primers a vacunar-se, aquests últims «perquè és qui més fàcilment està en contacte amb els pacients».
Schweng destaca la bona i ràpida actuació de la Comissió Europea
Per la seva banda, Christa Schweng ha volgut recalcar la ràpida actuació d’Europa per garantir les vacunes a la majoria de la seva població: «Els contractes de la Comissió Europea (CE) amb les farmacèutiques per garantir vacunes per a tot Europa ha estat una bona idea», ja que «amb l'actuació individual dels estats membres mai hauria funcionat tan bé».
Brussel·les ha tancat acords amb Pfizer i BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK i Johnson & Johnson i ha conclòs converses amb CureVac i Moderna. Abans totes les vacunes hauran de rebre l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), que ja ha dit que no preveu avaluar-les, com a aviat, abans de final d'any.
«Aquesta crisi ha demostrat que importants són Europa i la cooperació europea», afirma la presidenta del CESE, «i és aquí on diem que es necessita una Unió Europea de la Salut». Des de Brussel·les han aconseguit tancar acords amb diverses farmacèutiques que estaven desenvolupant la vacuna. A l’espera de rebre l’aprovació de l’Agència Europea del Medicament (EMA), que no preveu avaluar-les abans de final d’any, la Unió Europea ha tancat acords amb AstraZeneca, Pfizer i BioNTech, Sanofi-GSK i Johnson & Johnson.