Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una factura de llum al costat d'una bombeta i una calculadora

Si ets d'Endesa, ves amb molt de compte: la factura falsa que t'envien per estafar-te

Estigues alerta o podrien accedir a les teves dades més sensibles

Tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional estan alerta amb les diferents estafes relacionades amb les trucades de telèfon, SMS o els correus electrònics.

En aquest cas, ha estat la Guàrdia Civil qui ha compartit una publicació a través del seu compte de Twitter més que alarmant: informa d'uns correus electrònics fraudulents als quals hem de parar molta atenció si no volem que ens estafen.

En aquest cas, la Benemèrita sol·licita encaridament a la ciutadania obrir bé els ulls si els arriba un correu electrònic que suplanta Endesa. Aquest missatge és un frau, per això és convenient seguir els consells de la Guàrdia Civil  pel que t'hi va.

Molt de compte amb obrir aquest correu fals d'Endesa: és una estafa

«Hola, gràcies per fer servir la factura electrònica. Ja pots consultar la teva última factura», diu el text d'un correu que no has d'obrir.

Estem parlant d'un correu electrònic on s'adjunta un fitxer comprimit 'zip' i no és més que un frau. En aquest missatge, els estafadors que es fan passar per Endesa ofereixen la factura mensual a l'arxiu comprimit esmentat anteriorment.

En aquest arxiu fraudulent hi ha la clau d'aquesta estafa: si te'l descarregues i l'obris, t'hauràs ficat en un bon embolic. Realment, aquest arxiu 'zip' no és la factura, sinó un codi maliciós per poder entrar i robar-te les dades de l'usuari. La Guàrdia Civil avisa a través de les xarxes socials que no hem de caure-hi, ja que en realitat és un fitxer executable que conté un codi maliciós.

La factura que no has de descarregar i que ha posat en alerta la Guàrdia Civil

Si rebem aquest correu, des de la Benemèrita ens aconsellen que l'esborrem immediatament de la nostra safata d'entrada i fins i tot de la paperera de reciclatge. L'últim pas que hem de fer és marcar aquest correu com a no desitjat.

Pla detall d'un agent de la Guardia Civil d'esquenes
Una suposada factura d'Endesa pot comportar-te problemes, segons la Guàrdia Civil. | Guardia Civil

La mateixa Endesa ha compartit també al seu perfil aquesta suplantació que ha patit. «Hem detectat un nou cas de 'phishing'. Si has rebut el correu com el que veus a la imatge, no descarreguis el fitxer adjunt. Mai rebràs les teves factures en un fitxer adjunt. Protegeix-te del 'mal spam' amb aquests consells», deia el tuit.

Aquest frau és una campanya de codi maliciós difosa per correu electrònic mitjançant la famosa tècnica del 'phishing'. Quan els estafadors suplanten la identitat d'Endesa, instal·len el codi 'Grandoreiro' al dispositiu. Quant a aquest correu fals, la factura teòrica correspon al període que abasta les dates del 31 de març al 25 d'abril.

En cas que el teu dispositiu s'infecti, segueix ràpidament aquests consells

El seu gran objectiu és que el destinatari en qüestió descarregui aquesta factura falsa, descomprimeixi el fitxer i executi aquest codi maliciós. En cas que el fitxer adjuntat sigui descarregat, és molt probable que hagis patit una infecció al teu dispositiu. La reacció més positiva que pots fer és desconnectar el dispositiu de la xarxa perquè el troià no pugui infectar altres aparells.

A més, si tens l'antivirus actualitzat, executa una anàlisi completa del dispositiu i fins i tot seria aconsellable formatar-lo. Recorda que abans de fer aquesta acció has de fer una còpia de seguretat per no perdre els fitxers més importants.

Endesa ha reaccionat a aquest nou frau en què se suplanta una empresa coneguda a Espanya com la seva. Tot i això, expliquen que solen estar assabentats d'aquest tipus d'estafes i estan a disposició dels seus clients per ajudar-los en qualsevol moment. També aconsellen als seus clients que, en cas de rebre aquest correu o una trucada més que dubtosa, el primer que han de fer és trucar al Servei d'Atenció al Client.