Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb una imatge d'una persona pagant amb una targeta de crèdit i un cercle amb bitllets de 50 euros a un caixer automàtic

Els teus diners poden estar en perill: els números que mai ha de tenir el teu PIN

Si utilitzes algun d'aquests números PIN, canvia'ls ja per seguretat

Tothom sap que des que va arribar la pandèmia de la Covid a les nostres vides, pagar qualsevol concepte en metàl·lic s'està reduint cada cop més. La gent ha variat substancialment la forma de pagament i aquest canvi de tendència de vegades també comporta els seus riscos.

Els pagaments amb targeta estan a l'ordre del dia, sigui mitjançant targetes de crèdit, dèbit o sense contacte, molta gent prefereix utilitzar aquest mètode més àgil. Un mètode que es caracteritza per un contacte menor que amb les típiques monedes o bitllets d'euro.

Es tracta d'un hàbit que, com no podia ser altrament, intenten explotar aquells que volen robar els nostres diners. Els lladres experts en 'carding' (en català, 'estafa de les targetes bancàries'), tal com es coneix aquest tipus de frau, estan preparats. Sobretot, perquè saben que hi ha víctimes potencials més fàcils que d'altres.

Atenció al codi PIN per pagar amb targeta: et poden robar els diners

Estem parlant d'aquelles que usen un codi PIN molt fàcil de recordar o massa comú. Si ets una d'aquelles persones que tenen un PIN molt senzill per pagar amb la targeta de crèdit, revisar-ho immediatament. Canvia'l com més aviat millor perquè pots emportar-te un bon revés. 

Mans d'un home amb un mòbil i una targeta bancària
El 'carding' és un ciberdelicte cada cop més estés. | Getty Images

En general, els pagaments amb targeta o virtuals són realment segurs, però els lladres són més llestos que ningú. En què consisteix el 'carding'? Doncs els ciberdelinqüents falsifiquen i copien targetes bancàries, roben dades personals i la informació financera donada durant els tràmits de tipus digital.

Amb tot, poden accedir als diners de les víctimes i fer servir les targetes de manera delictiva. Com tothom sabem, el PIN d'una targeta de crèdit consta de quatre dígits que poden generar fins a 10.000 combinacions diferents.

El 'carding', utilitzat pels estafadors per robar comptes bancaris

Encara que pugui semblar una quantitat elevada de combinacions, un estudi dut a terme recentment va treure a la llum el codi que tenien 3,4 milions de targetes després d'haver-ne robat les dades.

Crida l'atenció que l'11 % de les targetes tenien el mateix número PIN i el 26,83 % tenien les 20 seqüències de dígits més freqüents de totes les registrades. L'estudi encara continua actualment, encara que es va fer cap al 2012. Això sí, el número PIN que més s'usa no ha canviat amb el pas del temps i no és altre que 1234.

Aquest estudi també va deixar clar un detall sobre els usuaris i l'elecció d'un número PIN sense especificar cap patró concret. De manera aleatòria, els 20 codis més usats versarien sobre el 0,2 % del total, i no sobre el 26,83 % de què parlàvem.

Tres targetes de crèdit al damunt d'una superfície de fusta
Canvia immediatament el codi PIN si en tens un massa senzill. | Getty Images

Si utilitzes algun d'aquests codis PIN, canvia'l immediatament

El que es posa de manifest és que una de cada quatre targetes de crèdit es poden hackejar si proves només amb 20 números PIN. Per això, els experts en ciberseguretat s'han posat fil a l'agulla per minimitzar riscos. Especialment, aquests alerten les persones que escullen un codi PIN massa senzill i els insta que el canviïn per un de més enrevessat.

Pel que fa a la llista dels codis PIN més freqüents entre la població són els següents: 1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969, 9355, 6666, 1122, 1313, 8888, 4321, 2001 i 1010.

Tal com hem assenyalat a l'article, si estàs veient en aquesta llista algun codi PIN que coincideix amb el de la teva targeta, no perdis més temps. Canvia'l immediatament perquè les conseqüències poden ser pitjors si fas cas omís del consell que et donen els ciberexperts.