Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients

L'independentisme no arribarà al 50% dels vots, segons un sondeig de 'Público'

El sondeig dona la victòria a ERC, amb un augment de cinc diputats respecte els actuals

Si en les darreres setmanes s'ha insistit amb contundència des de l'independentisme —i, més concretament, des de JxCat— en l'objectiu de superar el 50% dels vots sobiranistes a les eleccions autonòmiques del proper 14 de febrer, les enquestes envien un bon gerro d'aigua freda a aquestes aspiracions. El diari 'Público' reflectia aquest diumenge, 18 d'octubre, el resultat d'un sondeig preelectoral que situa l'independentisme en el 48,6% dels vots, vora un punt per sobre dels resultats obtinguts el 2017, però encara a certa distància del llindar del 50%.

L'enquesta encara no contempla el PDeCAT per separat, i per tant suma només els vots que obtindrien ERC, Junts per Catalunya i la CUP. Pel que fa al nombre de diputats, l'independentisme creixeria des dels 70 actuals fins als 75, reforçant la seva majoria absoluta a la cambra catalana.

La victòria seria per ERC, i el PSC és el partit que més creixeria

Més enllà del fracàs en el plantejament plebiscitari de superar el 50% dels vots, el sondeig de 'Público' dona la victòria a ERC, amb el 24,1% dels vots i 37 diputats, cinc més dels que té ara. La segona força seria Junts per Catalunya amb 31 escons, tres menys dels que té actualment; mentre que el PSC experimentaria una forta pujada i, de fet, seria la formació que més creixeria a les eleccions del febrer segons el sondeig: passaria dels actuals 17 diputats a 25.

Ja per darrere del 'podi', Ciutadans patiria una contundent davallada. Si fa tres anys va guanyar les eleccions amb 36 escons, ara es quedaria amb menys de la meitat, tan sols una quinzena, en la quarta posició. Catalunya en Comú-Podem podria créixer un escó, fins als nou; i el PP recuperaria terreny després de la fortíssima patacada patida el 2017: passaria dels quatre diputats actuals fins a set. També augmentaria en representació la CUP, passant dels quatre escons actuals a set, com els populars. Finalment, al Parlament hi irrompria una vuitena força política: Vox. La formació que liderarà Ignacio Garriga entraria al Parlament amb quatre diputats.