Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general del Parlament de Catalunya amb pocs parlamentaris asseguts i mascareta posada

Dues enquestes revelen què passarà si es repeteixen eleccions a Catalunya: Canvis al Parlament

'El Periódico' i 'La Vanguardia' publiquen aquest dissabte enquestes per a les eventuals eleccions del 13 de juliol

Dues enquestes publicades aquest dissabte, 15 de maig, auguren què passaria al Parlament de Catalunya si es repetissin eleccions, que després de la dissolució automàtica de la cambra del 26 de maig, se celebrarien el dimarts dia 13 de juliol. L'enquesta que publica 'La Vanguardia' dona la victòria al PSC amb 36 escons, seguit de prop per ERC, amb 35, i Junts per Catalunya, amb 33. Completarien el Parlament quatre forces més: Vox baixaria dels 11 diputats actuals a 8; la CUP quedaria en cinquè lloc amb 8 escons —un menys que ara—, el PP passaria de tres a també 8; i En Comú Podem seria la darrera força parlamentària amb 7 diputats. Ciutadans quedaria sense representació.

Així, ERC i Junts sumarien majoria absoluta sense la CUP i l'independentisme assoliria dos escons més que els que té ara, malgrat el desacord actual que comporta el perill imminent de repetició electoral.

Una enquesta d''El Periódico' augura una punxada de JxCat

El PSC i ERC pujarien en escons i Junts baixaria si es repetissin les eleccions, segons un sondeig del diari 'El Periódico'. En concret, els socialistes passarien dels 33 actuals a 37-38, i els republicans obtindrien 34-36 (ara també en tenen 33). En canvi, JxCat baixaria fins a 25-27 des dels 32 actuals. La resta de forces es quedarien pràcticament com estan. Només hi hauria un canvi en les últimes dues posicions.

El PPC tindria 5-6 diputats, en lloc dels 3 actuals, i passaria per davant de Cs, que quedaria últim amb 3-4 escons (ara en té 6). Les forces independentistes baixarien en conjunt però seguirien tenint majoria absoluta (68-73 diputats). A més, es quedarien en el 48,3% dels vots, pel 51,3% actual. Pel que fa al percentatge de vot, el PSC pujaria 3,5 punts i ERC ho faria en punt i mig. En canvi, Junts baixaria 2,8 punts. Vox tindria 10-11 escons (ara en té 11), la CUP es quedaria en 9-10 (pels 9 actuals) i els comuns aconseguirien 8-9 (en tenen 8).

ERC insta JxCat a «no allargar l'agonia» de les negociacions i li reclama «honestedat» per investir Aragonès

A tot això, aquest dissabte, Esquerra ha demanat a JxCat que «no allargui l'agonia» de les negociacions per evitar una nova convocatòria electoral. Els republicans han apel·lat a l' «honestedat» dels post convergents per garantir els seus vots en la investidura de Pere Aragonès com a nou president del Govern, així com per formar un nou executiu monocolor que desbloquegi la situació.

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha instat JxCat a tirar endavant un suport que, ha recordat, ells mateixos havien plantejat els últims dies. En un acte amb càrrecs locals celebrat aquest dissabte, Vilalta ha insistit que ERC està oberta a «seguir parlant per a tots els pactes que facin falta» un cop es desencalli la investidura i hi hagi un nou executiu.