Laura Borràs, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats.

Les enquestes allunyen el duel Illa-ERC i situen Borràs com a principal rival del PSC

Els darrers estudis demoscòpics reforcen JxCat en detriment d'ERC

El proper dilluns, 8 de febrer, serà el darrer en què es podran publicar enquestes electorals de les eleccions autonòmiques a Catalunya. La LOREG prohibeix la seva publicació en els cinc dies previs a la jornada electoral, per tant, a partir de dimarts 9. Des d'aquest divendres i fins dilluns, i en especial al cap de setmana, doncs, caldrà estar atents als últims pronòstics demoscòpics abans dels comicis. Els darrers, però, coincideixen en una tendència: un creixement sostingut per part de JxCat, que li dona un lleuger avantatge respecte ERC i que en alguna de les enquestes se situa frec a frec amb el PSC.

La tendència electoral eleva JxCat

És el cas de l'enquesta de DYM que aquest divendres, 5 de febrer, publiquen els mitjans del grup Henneo. En concret, l'estudi dona la victòria en vots al PSC amb el 22,7% dels sufragis, seguit de JxCat de ben a prop, amb el 22,2%. La distribució del vot a les quatre circumscripcions, però, donaria avantatge a la formació que encapçala Carles Puigdemont i de la qual Laura Borràs és candidata. JxCat es podria enfilar fins als 35-38 escons, mentre que els socialistes, que concentren el vot especialment a les comarques de Barcelona i Tarragona —i menys a les de Girona i Lleida—, es quedarien amb una forquilla de 29-32 diputats.

Qui queda en tercer pla és ERC: 19,2% dels vots i 29-31 diputats. Els republicans semblen haver perdut força durant la campanya; una força que s'ha endut Junts per Catalunya i que posiciona Laura Borràs com la principal contrincant de Salvador Illa des del flanc independentista en detriment de Pere Aragonès. Caldrà veure ara si aquesta tendència la confirmen les enquestes que es publicaran aquest dissabte, diumenge i dilluns, situació que podria donar una important empenta final a JxCat i al PSC en la darrera setmana de la campanya electoral.

La Junta Provincial de Barcelona acorda que els suplents de meses constituïdes puguin cobrir vacants del seu territori

En un altre ordre de coses, però encara en referència a la jornada electoral a Catalunya, la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona ha anunciat aquest divendres que els membres suplents de meses electorals del proper 14-F i que finalment no hagin de quedar-se a la seva mesa perquè ja s’han constituït puguin ser reassignats a altres meses que sí que requereixin membres. Cada junta electoral de zona farà la reassignació dins del seu àmbit territorial, el partit judicial corresponent, i «preferentment dins del municipi de residència de l’elector».