Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alba Vergés, consellera en funcions de Salut, durant una visita a Reus

Catalunya podria vacunar fins a 150.000 persones diàriament quan hi hagi prou dosis

Alba Vergés ha defensat que el departament de Salut està preparat i té la capacitat per a vacunar massivament

Alba Vergés, consellera en funcions de Salut, durant una visita a Reus
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat com continuarà el pla de vacunació a Catalunya | Àngel Ullate

Un total de 31.780 dosis de la vacuna d'AstraZeneca arribaran a Catalunya el pròxim dilluns, segons ha confirmat aquest dijous la consellera de Salut, Alba Vergés, en una compareixença amb altres membres del departament per a explicar l'estratègia nacional de vacunació. Es tracta de les primeres dosis d'aquest vaccí, el tercer aprovat a tota la Unió Europea, i que no s'administrarà a les persones majors de 65 anys, davant la falta de proves que demostrin la seva eficàcia en aquest grup poblacional. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La consellera Vergés ha insistit que Catalunya està preparada, i també disposa de la capacitat suficient per a dur a terme una vacunació massiva de tota la població, un cop hi hagi prou dosis. S'ha atrevit fins i tot a donar una xifra: fins a 150.000 persones immunitzades cada dia. Per ara, Salut ha aconseguit vacunar 200.000 primeres dosis, i unes 7.000 segones dosis, que han anat majoritàriament a persones que viuen en residències. 

La vacunació es durà a terme principalment als CAPs, però també en espais polivalents

En aquest sentit, la titular de Salut ha explicat que la vacunació massiva de la població tindrà com a eix central l'atenció primària. És a dir, els CAPs seran els llocs on més vacunes s'administraran, però també un total de 600 espais polivalents que ja van ser utilitzats per a la vacunació contra la grip. Aquests espais poden ser, per exemple, museus, i fins i tot empreses. Recordem que, ara fa uns dies, alguns hotels van oferir els seus espais per a vacunar. 

Fins que hi hagi prou dosis, Vergés ha assenyalat que se seguirà administrant la vacuna segons el risc. «Prioritzarem les persones que tenim catalogades amb risc molt alt, i els col·lectius essencials». La consellera s'ha mostrat sorpresa que encara «s'estigui discutint qui és el ventall d'edats per a vacunar». «És inaudit», ha exclamat. 

Sobre les persones considerades de risc, la subdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, ha explicat que són «cap a 1.800.000». «La vacunació més àmplia ja s'haurà de fer des de l'atenció primària», ha assenyalat. 

Catalunya ha vacunat el 90% dels usuaris de les residències amb una dosi

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha volgut destacar que el departament té clar per a quines persones anirà cada vaccí. «Dilluns tres vacunes ja seran a les nostres neveres. Són diferents i aniran a segments de població diferents», ha explicat. Argimon també ha recordat que tot es basa en la «disponibilitat» de les dosis, que són les que finalment determinen quantes vacunacions es realitzen.

En aquest sentit, Josep Maria Argimon ha concretat que Catalunya disposarà de 112.000 dosis aproximadament, sumant les de Pfizer, les «poques» que enviarà Moderna i les que arribaran d'AstraZeneca. Moderna, que va ser la segona farmacèutica a rebre el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament, «retallarà els enviaments al febrer i recuperarà al març». «Això suposarà un nou entrebanc a la vacunació», ha reconegut. 

La bona notícia és que gran part de les persones que viuen en residències ja han rebut la primera dosi (gairebé un 90%), i fins a un 70% dels residents també compten amb la seva respectiva segona dosi, que tanca el cicle d'immunització. «Entre la setmana que ve i la següent acabarem el cicle de les residències, de les persones grans i de les persones amb discapacitat», ha indicat la doctora Carmen Cabezas.