Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vacuna contra la Covid d'Astrazeneca

Llum verda per a la distribució de la vacuna d'AstraZeneca a la Unió Europea

Es tracta del tercer vaccí que obté el permís de l'Agència Europea del Medicament (EMA)

Vacuna contra la Covid d'Astrazeneca
AstraZeneca ha obtingut el permís per a distribuir el seu vaccí als països de la Unió Europea | ACN

L'Agència Europea del medicament (EMA) ha aprovat finalment aquest divendres, 29 de gener de 2021, la vacuna d'AstraZeneca. Es tracta del tercer vaccí que obté el permís de distribució a tots els països de la Unió Europea, després dels de Pfizer i Moderna, el primer i segon, respectivament.

L'EMA ha avalat l'ús del vaccí en tots els majors de 18 anys, inclosa la gent gran, sobre qui els científics alemanys van advertir que hi havia poques proves per a saber si la immunitat està assegurada. En aquest sentit, l'agència reconeix que no tenen «suficients resultats» per a saber la protecció oferida als majors de 55 anys, però es mostra confiada que la vacuna resultarà eficaç.

Amb tot, el següent pas es que les institucions de cada país també donin llum verda perquè pugui ser administrada als pacients. Tot això enmig d'un conflicte obert entre les institucions europees i la farmacèutica, que va anunciar divendres passat una considerable reducció en la quantitat de dosis que enviarà als països membres per suposats problemes a la planta de Bèlgica.

AstraZeneca es va comprometre a fer «tot el possible» per subministrar els vaccins

Cal dir que aquest mateix divendres hem conegut finalment el contracte que la Unió Europea va signar amb AstraZeneca ara fa mesos, o com a mínim una bona part. Els detalls més sensibles i confidencials, com els diners pagats o un calendari de distribució han estat sigil·losament amagats en el document fet públic. 

En el mencionat document, es pot apreciar com, efectivament, AstraZeneca es va comprometre a «fer tot el possible» per a entregar les vacunes promeses a la UE, invertint «tots els esforços». En aquest sentit, també es revela que la farmacèutica en cap moment va negar la possibilitat que els vaccins arribin no només de les fàbriques europees, sinó també de les del Regne Unit.

«AstraZeneca farà tot el possible per produir la vacuna a les plantes localitzades dins la UE, que per aquesta secció també inclou el Regne Unit», es pot llegir en una de les clàusules del contracte. Cal dir que, tot i això, fins ara l'empresa s'ha mostrat reticent a aportar vacunes de les plantes britàniques de què disposa.

«Tan bon punt hi hagi un nombre suficient de vacunacions al Regne Unit, podrem utilitzar el centre de producció per a ajudar Europa també», va insistir el conseller delegat de la farmacèutica recentment. La Comissió Europea, però, comença a perdre la paciència, i fins i tot ha arribat a amenaçar de prohibir les exportacions de vacunes si no se subministren les dosis que es van pactar. «Les plantes del Regne Unit no són opcionals, formen part de la xarxa de subministrament de dosis», insisteixen des de les institucions comunitàries. La guerra segueix, ara per ara, oberta.