Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Europa retreu a AstraZeneca que prioritzi el Regne Unit en l’entrega de vacunes

Bussel·les assegura que la farmacèutica té «l'obligació moral i contractual» de subministrar les dosis

La vacuna d'AstraZeneca ha estat clara protagonista aquest dimecres. El desallotjament a la planta de Gal·les per un «paquet sospitós» ha coincidit amb l'exigència de Brussel·les a la companyia: destinar vacunes provinents de la planta britànica de la farmacèutica a la Unió Europea.

En aquest sentit, el conseller delegat d'AstraZeneca, Pascal Soriot, explicava davant d'alguns mitjans europeus que l'exportació de les vacunes produïdes al Regne Unit queda supeditada al compromís que la companyia té amb el país britànic per haver-se implicat abans que Europa en la investigació de la vacuna a Oxford.

Tot i assegurar que, quan hagin complert amb la vacunació al Regne Unit, utilitzaran el centre de producció de Gal·les «per ajudar Europa», els d'AstraZeneca no han convençut Brussel·les, que, de fet, ha replicat a la companyia que no pot donar «prioritat» al Regne Unit en l'entrega de vacunes.

«El contracte que vam signar no inclou cap clàusula que doni prioritat al Regne Unit», ha assegurat aquest dimecres l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides. Des de la Comissió Europea insisteixen que l'acord preveia l'abastiment amb dues plantes de producció britàniques, una belga i una alemanya i, per això, reclamen l'accés a les vacunes produïdes al Regne Unit.

A més, Kyriakides ha defensat en una roda de premsa que la farmacèutica té «l'obligació moral i contractual» de complir amb els compromisos. «Això és una pandèmia, cada dia mor gent», ha dit Kyriakides. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Disputes pel contracte, de moment, confidencial

Per la seva banda, Soriot, en representació de la farmacèutica, ha recordat que en el contracte només es van comprometre «a fer tot el possible» per subministrar al mateix ritme que al Regne Unit. AstraZeneca no va voler tancar un «acord contractual» al respecte perquè eren conscients que la UE anava «tres mesos per darrere» dels britànics, diu Soriot en l'entrevista. Kyriakides ha replicat a Soriot que la «clàusula del màxim esforç» només s'aplicava per a la investigació de la vacuna i no per a la producció i entrega. «Hi havia compromisos d'escalar la producció», ha remarcat la xipriota. Per ara, el contracte continua sent confidencial, si bé des de la CE asseguren que ja han demanat permís a la companyia per fer públiques les parts en disputa.