Salut ha dividit el sistema hospitalari en cinc grans clústers territorials per coordinar decisions i fluxos de pacients. L'objectiu és una atenció equitativa al ciutadà i també que la pressió assistencial estigui compartida. D'aquesta forma, si un hospital té una situació complicada per la covid, pot derivar certes intervencions urgents a altres centres del seu clúster que no estiguin tan sobrecarregats.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Aquest cap de setmana es van poder recol·locar 60 pacients en altres hospitals gràcies a aquest nou sistema de coordinació. Els cinc àmbits són Nord-Lleida (Vall d'Hebron com a coordinador), Barcelona Dreta Litoral i Anoia (Hospital de Sant Pau), Nord-Girona (Can Ruti), C-17 (amb el Clínic com a coordinador) i Sud-Tarragona (Bellvitge).
Catalunya supera el centenar de casos de la nova soca britànica
Aquesta decisió arriba quan Catalunya s’enfronta a la nova soca britànica, per la qual ja supera el centenar de casos detectats. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, afirma que aquesta variant està encara plena d’incerteses entre els sanitaris i reconeix que aquesta variant pot o no alterar els escenaris actuals de la pandèmia.
Així, i tenint en compte que els casos per la nova soca se situen entre 150 i 180, Comella afirma a Catalunya Ràdio que és «probable» que la soca britànica acabi sent la més contagiant i s’imposi a la resta.
Adrià Comella, director del #CatSalut: 'La previsió per les properes setmanes és que estiguem als 800 i escaig ingressats a les UCI per COVID. Això ens situa a un escenari d'ingressar entre 1.100 i 1.200 pacients a les UCI. Per tant, escenari de moltíssima tensió' pic.twitter.com/hocmkzpR85
— Salut (@salutcat) January 27, 2021
La vacunació a Catalunya es troba en un moment «crític»
El procés de vacunació a Catalunya i la resta de l’Estat es troba en un moment «crític», tal com assegura el cap del servei de microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarol. Segons l’expert, moltes persones es troben entre la primera i la segona dosi de la vacuna, així que si aquestes persones s’infectessin amb una nova variant aquesta es podria fer resistent a la vacuna.
Tot i això, Tomàs Pumarol assegura que no s’ha de tenir «por» a aquestes noves variants, però sí que s’ha de tenir «respecte» per a detectar-les en les primeres fases, saber com funcionen i així poder atacar-les.