Imagen de archivo de dos electrodomésticos

L'ensurt a la factura de la llum per deixar electrodomèstics endollats en vacances

Revelen que es pot pagar fins a trenta euros més per no desendollar els electrodomèstics | Es preveu que la tarifa de la llum augmenti entre un 10 i un 20% aquest agost

Anar-se'n de vacances sense desendollar els electrodomèstics pot resultar molt car en la propera factura de la llum. Més enllà del fet que en els últims dies s'hagi hagut de pagar el preu més alt de la història de llum a l'Estat espanyol, que ha anat creixent en els últims temps, alguns espanyols també hauran de fer un altre pagament. Aquells que es deixin els aparells connectats al corrent durant el mes d'agost hauran d'abonar fins a 30 euros extra a la factura.

Si el mes de juliol va ser dels més cars de la història, en les últimes setmanes els preus tampoc s'han quedat enrere. Aquest dimarts es va aconseguir el rècord de 111,88 euros en el preu mitjà del megawatt hora. El dia anterior havia estat de 106,74 euros. De fet, el preu de la llum sol incrementar-se gairebé sempre per aquestes dates, i especialment en casos com el que s'apropa, una intensa onada de calor. Les elèctriques aprofiten aquesta situació per elevar les seves tarifes preveient que s'utilitzin més els aparells d'aire condicionat.

Seran un total de deu milions de persones les que es vegin afectades per la pujada de la factura elèctrica. Els canvis en la factura començaran a notar-se a la tornada de les vacances. Aquestes oscil·lacions en el preu les notaran sobretot els usuaris acollits a la tarifa regulada. En quedaran lliures, en canvi, els que es trobin en el mercat lliure, que ja tenen uns preus establerts amb la seva elèctrica.

Pagar de més per la llum a l'agost: entre un 10 i un 20%

Els experts asseguren que el cost addicional per no desendollar els electrodomèstics durant aquest mes s'eleva fins als trenta euros. En principi, no hi ha un motiu que justifiqui aquest increment en el rebut de l'electricitat. En aquest sentit, cal tenir en compte que molts habitatges queden totalment buits en aquest període.

A la contínua pujada de les tarifes cal afegir ara el 'consum fantasma'. És l'expressió utilitzada per definir la despesa que tenen els televisors, frigorífics, microones o despertadors que estan connectats al corrent de manera interrompuda i consumeixen energia sense que s'utilitzin. Tot plegat, contribuirà que la factura d'agost pel que fa a la llum augmenti més del que s'havia previst, entre un 10 i un 20%.

Es recomana desendollar tots els aparells per marxar de viatge 

Per exemple, mantenir el router del WiFi encès durant aquest mes pot implicar un extra d'entre 4 i 8 euros. A més, conservar la nevera a ple rendiment pot precipitar una despesa extra del 30% en el consum elèctric. És per això que es recomana als consumidors que desconnectin tots els aparells que tinguin a casa abans de sortir de vacances. 

Les tarifes de la llum continuen amb la seva escalada, sense que estigui previst que es continguin en els propers mesos. El Govern no ha estat capaç de controlar els preus de les elèctriques, i tot apunta que tornaran a disparar a final d'any. L'increment de la cotització internacional del gas explica, en part, l'augment de l'electricitat. També hi té a veure l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni.