Imagen de varios sanitarios en el Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrero del 2021

El supercontagiador de Covid: infecta 1.500 persones ell sol

Totes les persones que no respectin les mesures per prevenir el coronavirus poden ser superpropagadors

Un pacient Covid-19 ha infectat a 1.500 persones d'una sola vegada a Rússia. Es tracta del cas de més magnitud de superpropagació a la zona. Així ho ha revelat davant els mitjans Alexander Semiónov, cap de la sucursal del Centre Científic Estatal de Virologia i Biotecnologia Vektor a la ciutat de Iekaterinburg, segons recull el mitjà RT. Semiónov ha assenyalat que el menyspreu de les mesures «crea oportunitats per a la superpropagació de la infecció».

El mateix Alexander Semiónov ha explicat que un pacient amb coronavirus sol contagiar a dues o tres persones, mentre que un amb variant Delta en contagiaria a cinc o sis. Tanmateix, un superpropagador pot infectar moltes més persones que la mitjana. En aquest sentit, l'expert ressalta que si una persona no respecta les mesures de contenció recomanades per prevenir la propagació de virus, pot esdevenir un supercontagiador.

D'altra banda, el metge també lamentava la manca de responsabilitat d'alguns pacients que acaben contagiant a un gran nombre de persones. «Desafortunadament, la contribució dels superpropagadors a la infecció de les persones és bastant gran», segons va afirmar Semiónov. En referència a la situació actual del coronavirus al país, Rússia ha confirmat més de 6,4 milions de casos de Covid-19 des de l'inici de la pandèmia.


 

Així, actualment, el país s'ha posicionat en el quart lloc del món en el nombre de contagis detectats des de l'inici de la pandèmia, per sobre dels Estats Units, l'Índia i el Brasil. El 5 d'agost hi havia gairebé 200.000 persones hospitalitzades, un 11% dels quals es trobava en estat greu. Pel que fa al procés de vacunació, s'han vacunat 38,9 milions de persones, segons les autoritats.

Les UCI espanyoles, a un 21% de l'ocupació

Continua el coronavirus i, amb ell, les restriccions segueixen avançant en pràcticament tot el país. A l'Estat espanyol i a Catalunya la incidència acumulada segueix en descens, però la pressió hospitalària segueix registrant xifres molt preocupants, sobretot en les plantes UCI, que tenen un 21% de l'ocupació. Catalunya, Madrid i Balears són les que pateixen les pitjors situacions en aquesta primera setmana d'agost.

Un equip de 'Informativos Telecinco' ha entrat a l'Hospital Severo Ochoa de Madrid per conèixer tots els detalls des de dins. Els mateixos professionals que treballen al centre asseguren que «s'ha quadruplicat el nombre de pacients» en els últims dies. Els pacients ingressats són vacunats i no vacunats que s'han contagiat amb la variant delta, que es transmet amb molta més rapidesa.

Els pacients ingressats tenen diferents perfils: des de pacients grans fins a pacients joves sense vacunar i joves en estat molt greu que han hagut d'ingressar a UCI. Respecte d'aquest últim perfil, cal esmentar el cas d'Óscar, que amb 21 anys va ingressar divendres. Assegura tenir molt «mal cos» i, després de suportar els símptomes del virus, declara que «no li desitjaria a ningú estar així».