Pla general de l'exterior de l'oficina de BBVA amb el caixer al costat de la porta

Un altre ensurt: revés pel BBVA després de l'esdeveniment de diumenge

BBVA suporta una caiguda a la borsa espanyola

BBVA suportava aquest dilluns un nou revés a la borsa després dels esdeveniments de la jornada de diumenge. L'entitat va perdre mig punt percentual després de conèixer-se el resultat de les eleccions de Turquia.

Recep Tayip Erdogan revalidarà el seu mandat després d'aconseguir el triomf a la segona volta dels comicis. Una victòria que no ha passat desapercebuda per als mercats i que comportarà conseqüències importants per a la cotització de la lira turca.

La divisa va experimentar un descens del 0,3 %, cosa que indica que hi ha un cert temor per part del sector financer. Sospiten que la política monetària del president turc es mantindrà en el temps i n'entorpirà la recuperació. Els analistes de Bankinter van assegurar que es tractava d'«una mala notícia per a BBVA a curt termini».

Cal recordar que l'entitat espanyola té presència al país a través de Garanti, la seva filial turca. De fet, va representar l'11 % dels ingressos del grup durant aquest primer trimestre de l'any. S'eleva fins al 15 % quant al benefici net ordinari, publica el portal especialitzat finanzas.com.

La situació al país resulta especialment preocupant i les previsions no resulten gens optimistes. La inflació arriba al 43 % i el Banc de Turquia, seguint les ordres del president del país, conserva els tipus d'interès al 8,5 %, un percentatge excessivament baix per aconseguir reduir els preus.

Exterior d´una oficina del BBVA
El resultat de les eleccions turques repercuteix sobre BBVA. | Wikimedia Commons

Aquesta és la situació que espera a Turquia

Els experts de Morgan Stanley es mostren contraris a la política econòmica de l'Erdogan. Preveuen que la lira s'enfonsarà fins a final d'any un 29 %. Insisteixen que es comet un error greu en pensar que els nivells d'inflació tan alts es combaten amb uns tipus tan reduïts.

Expliquen que, «sense un canvi en la política per prioritzar la desinflació, les necessitats de finançament extern mantindran vius els riscos macro». A més, s'incrementarà «la sensibilitat als cops globals».

L'estrateg de Tellimer a Dubai, Hasnain Malik, revela que la reelecció d'Erdogan «no ofereix cap comoditat per als inversors estrangers». Recorda que «amb una inflació molt alta, tipus d'interès molt baixos i sense reserves estrangeres», el país s'enfronta a una situació delicada. Afirma que estaria en camí «una crisi dolorosa» que esquitxaria tots els actius.

Després de comprovar que la seva estratègia no ha donat els resultats desitjats, els analistes tampoc descarten un canvi de rumb a les seves polítiques. «És probable que es dugui a terme una transició modesta a una política ortodoxa en el futur proper», va subratllar Burak Cetinceker, gestor de fons en una companyia turca. A més, adverteix que tot allò que no impliqui un canvi suposarà una reculada.

Edifici exterior de la seu del Banc BBVA
L'entitat va perdre mig punt percentual a la borsa aquest dilluns. | Europa Press

De moment es manté la calma a BBVA

En una sessió d'alces moderades a la borsa espanyola, el BBVA va acusar el resultat dels comicis de Turquia. El descens va arribar al mig punt percentual, però els analistes de Deutsche Bank incideixen que el valor del banc continua sent molt sòlid.

En principi, el que va passar al país otomà no li hauria de causar problemes excessius. «La victòria d'Erdogan només genera soroll i volatilitat», va assegurar a aquest portal l'expert d'IG Sergio Ávila. Sosté que «això no hauria de ser un impediment per als inversors que estan posicionats a BBVA a llarg termini».

Des de Bankinter també aprecien factors positius que cal tenir en compte. Entre altres coses, la capacitat que tenen per augmentar la remuneració als accionistes per recompra d'accions o per dividends. A més, també detecten uns resultats molt favorables a tots els territoris on tenen presència. Per tant, de moment no han saltat les alarmes al BBVA.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!