Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic

Les transferències bancàries que Hisenda pot multar amb fins a 2.500 €

L'Agència Tributària estableix una sèrie de límits a l'hora d'operar amb diners

Fer una transferència bancària, en principi, no comportaria cap mena de contratemps. Tot i això, excedir-se amb les quantitats ens pot suposar una multa important que arribaria, en alguns casos, fins als 2.500 €.

Darrere d'aquest tipus d'operacions tan rutinàries hi ha molt pendents tant els bancs com l'Agència Tributària. Amb el propòsit d'acabar amb el moviment irregular de capital, Hisenda fixa uns límits a què s'han d'ajustar tota la ciutadania.

L'objectiu principal de tot això és evitar delictes com ara el blanqueig de capitals, l'evasió d'impostos o el frau. Per això caldria parar molta atenció a totes aquelles transferències que es facin entre familiars. De vegades, un préstec o una cessió de diners entre éssers estimats pot acabar sota investigació de les autoritats.

Quina és la quantitat màxima per fer una transferència?

El límit per fer transferències bancàries va quedar estipulat en 6.000 €. Així ho recull la Llei 10/2010, de 28 d'abril, de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme. Quan se superi aquesta quantia, des del banc ho hauran de notificar a l'Agència Tributària.

En el moment que se superin els 10.000 € en aquest tipus d'operacions, Hisenda tindrà la potestat de començar una investigació. El propòsit és analitzar la procedència dels diners. A això s'uneix que el beneficiari haurà de recollir aquestes dades a la seva Declaració de la Renda, publica Noticias Trabajo.

Mà sostenint molts bitllets de 50 euros en forma de ventall
La quantitat màxima en una transferència són 6.000 €. | España Diario

A més, els contribuents i els bancs han d'informar de determinats moviments a partir dels 3.000 €. Passarà el mateix quan les transaccions s'executin amb bitllets de 500 € independentment de l'import final de l'operació. Si no compleixen les seves obligacions, la persona que du a terme aquest tràmit s'enfrontaria a sancions de fins a 2.500 €.

Què fer per evitar la multa?

Si volem evitar problemes amb l'Agència Tributària, el més convenient és seguir rigorosament totes les exigències. Per no veure'ns sorpresos per un requeriment en què ens reclamin la justificació dels ingressos aconseguits, seria adequat presentar el model S1.

En aquest formulari han d'aparèixer les dades del beneficiari i de l'emissor de l'ingrés, així com l'origen i el destí d'aquests diners. Un cop completat el document, podrà presentar-se de manera telemàtica a través del certificat electrònic o Cl@ve PIN.

Si no es declaren a Hisenda les transferències, el beneficiari d'aquestes quantitats s'exposa a multes rellevants, entre el 2 % i el 25 % de l'import no declarat. Això suposa que els que facin un enviament de diners de 10.000 € podran ser sancionats amb 2.500 €. El mateix succeirà amb aquells que ometin dades o cometin algun error amb el formulari del model S1. Si escau, la multa pujarà fins als 150 €.

Mà d'una persona comptant bitllets de 50 euros amb el fons de la imatge difuminat
La multa oscil·la entre el 2 % i el 25 % de la quantitat no declarada. | Getty Images

Els límits de diners si utilitzes Bizum

Una alternativa a les transferències bancàries són els enviaments a través de Bizum. Tal com recull el blog de la plataforma, el mínim serà de 0,50 €, mentre que el màxim puja a 1.000 €. Això sí, també aclareixen que aquestes condicions es poden veure modificades en funció de cada entitat.

El nombre d'operacions és il·limitat i no poden superar el límit de 2.000 € al dia. Quant al límit mensual, la quantia quedarà establerta a 5.000 €. Ara bé, no només s'imposen exigències en aquest sentit als emissors. El destinatari també s'haurà d'adaptar a una sèrie de requisits. Com a màxim podrà obtenir un total de 60 ingressos al mes, amb un límit de 2.000 € al dia. No obstant això, no hi ha un límit per sobre quan es tractin de compres en línia.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!