Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La Vigília amb els Balls del Seguici i el Rosari de Torxes

Sota mínims: Les entitats de cultura popular reprenen l'activitat gràcies a l'horitzó de l'estiu 2021

En la majoria de casos, les colles dels seguicis dels municipis tarragonins treballen en l'hortizó de l'estiu per a la recuperació dels assajos i les actuacions

La pandèmia de la Covid-19 ha dibuixat un escenari del tot insòlit en el terreny de la cultura popular. En aquest sentit, en l'últim any, i davant la impossibilitat de celebrar les festes de la manera acostumada, moltes entitats, associacions i ajuntaments han repensat el  format  dels actes per tal d'adaptar-se a la situació epidemiològica. En els casos més atrevits i a vegades fins i tot amb propostes massa agosarades, s'han passejat gegants i bestiari en remolcs, s'han fet trobades geganteres i àpats virtuals i, quan el context ho ha permès, s'han programat ballades de manera estàtica, amb el  públic assegut i amb l'aforament totalment limitat.

El cas és que bona part de les colles  que es dediquen en aquest àmbit es troben, en l'actualitat,  sota mínims, a causa de les restriccions poc sensibles amb el sector, la manca d'ingressos per la desaparició de les actuacions i del poc marge de maniobra i d'adaptació que ha donat la normativa. Amb tot, en la majoria dels casos, en el darrer any les associacions han fet mans i mànigues per mantenir-se actives, amb la finalitat de no perdre la massa social i poder garantir l'estructura organitzativa malgrat la manca d'activitats. Ara, amb un escenari més esperançador i amb l'anunci que han fet algunes poblacions, com per exemple Tarragona i Valls en la represa de Santa Tecla i Sant Joan, les entitats tornen a posar en funcionament l'engranatge per poder recuperar el carrer, de manera definitiva, com a espai festiu, social i cultural. 

L'esperança posada en l'estiu

Tant a Valls com a Reus, simbòlicament, la temporada d'estiu l'obren la Festa Major de Sant Joan i la Festa Major de Sant Pere, respectivament. En el cas de la capital del Baix Camp, l'any passat la celebració va quedar gairebé limitada a l'espontaneïtat d'alguns membres d'alguns dels elements que en formen part. Per Misericòrdia es va optar per programar actuacions estàtiques, i per al pròxim mes de juny també s'està treballant en aquesta línia, després que la Tronada hagi quedat novament descartada. Des de l'Institut Municipal Reus Cultura es treballa per fer «un pas més del que havia estat Misericòrdia» segons paraules de Daniel Recasens, regidor de Cultura. «Tindrem un punt més de presencialitat del que havíem tingut fins ara i estem treballant perquè sigui el màxim», resumeix pel que fa al Seguici Festiu en concret.

Després de més d'un any d'aturada gairebé total, les sensacions dins del Seguici reusenc son diverses. Per una banda hi ha les ganes i motivació, però també pèrdua d'il·lusió per la incertesa de quan es podrà recuperar una certa normalitat. «Estem en stand by», ho defineix Roger de la Cruz, president del Ball de Diables de Reus. «No tires ni cap a un cantó ni cap a l'altre», afegeix. «També depèn de la persona, hi ha ganes de poder tornar a sortir, de poder tornar a tirar carretilles, és evident, però vulguis o no també hi ha l'impacte emocional per tot plegat», exposa. «Encara que hi hagi ganes, potser no hi ha la mateixa intensitat; ara per Sant Pere s'ha de fer tota una burocràcia que costarà molt d'arrencar», conclou.

La Vigília amb els Balls del Seguici i el Rosari de Torxes
Misericòrdia 2020: La Vigília amb els Balls del Seguici i el Rosari de Torxes! | Laia

En el cas de Valls, des de la Unió Anelles de la Flama, l'entitat que gestiona bona part de les colles i elements del Seguici Cerimonial, aquesta setmana han iniciat la represa definitiva de tota l'activitat amb la mirada posada en la Festa Major de Sant Joan, que començarà el 18 de juny. «Per Santa Úrsula, a l'octubre, vam ser pioners en fer una mostra de balladetes de tot el Seguici, en conjunt, adaptades a la situació i de cara a la  Festa Major de Sant Joan estendrem aquest model a la resta del ritual tradicional de la celebració per tal de no renunciar a la majoria d'actes», explica Albert Oliva, el president de l'entitat.

En aquest sentit, Oliva remarca que posar en funcionament tota l'estructura organitzativa de l'entitat ha estat una feina molt laboriosa, ja que «l'aturada que hem patit en l'últim any no té precedents en els  50 anys d'història de l'entitat i passar de 0 a 10 en pocs dies costa». Alhora, afegeix que «ens ha suposat un repte important per tal d'aconseguir fer els assajos i les actuacions totalment segures, i s'ha de dir que hem notat moltes ganes i molta disposició de tots els socis, ja que el que volem, en definitiva, és recuperar el carrer i tornar a la normalitat de sempre».

Alguns membres infantils es donen baixa durant l'aturada

Tornant a Reus, Albert Salas, el president de la Coordinadora de Danses Tradicionals —que aglutina el Ball de Prims, el de Mossèn Joan de Vic, el de Cercolets, el de Galeres, el de Gitanes i el de Pastorets— explica que «pel que es va desprendre de la reunió amb l'IMRC i les converses informals que hem tingut, el que més hi ha és il·lusió», en referència a l'habitual reunió celebrada entre els elements del Seguici Festiu i l'àrea de Cultura de l'Ajuntament. «Per Sant Pere (de l'any passat) teníem les terrasses plenes i la plaça buida; ara quan et reuneixes veus que tothom accepta la premissa de 'fins on em deixin', i que seguim tenint ganes de fer una Processó i una cercavila», afegeix. La falta d'activitat ha fet que, en alguns casos, els membres més actius de les entitats i sobretot les juntes, «hem anat fent feina interna», d'organització i planificació de l'entitat en si.

En alguns casos han notat una lleugera pèrdua de socis, principalment de la canalla dels balls infantils. «La gent en general ha entès que calia pagar una quota, entre els grans hi ha un mínim de consciència de què ets i de què formes part; entre els nens i les famílies potser no tant», aclareix Salas. En aquests casos concrets, entenen la participació dels infants com una activitat extraescolar més, i son els que han deixat de pagar la quota. És la mateixa situació que ha viscut el Ball de Diables de Reus. De la Cruz afirma que, igual que a la Coordinadora de Danses, tot i que s'han donat casos, «hi ha hagut poca incidència».

Les ballades del seguici de Valls a les festes de Santa Úrsula!
Imatge de les ballades del seguici de Valls a les festes de Santa Úrsula! | Àngel

També, des de la colla de la Mulassa de Tarragona, afirmen que després de més d’un any aturats, és complicat  tornar a arrencar. «Des que vam haver de frenar en sec els assajos, la nostra canalla ha crescut, un procés natural inevitable, i sincerament, no sabem com ens quedarà l’activitat dels més petits quan puguem reprendre l’activitat, i aquesta ha estat la pitjor part de l’aturada», explica Ricard Garcia, el president en funcions de l'entitat, a TarragonaDigital.

Una visió semblant la donen des de la  Unió Anelles de la Flama  de Valls, on expliquen que la manca de relleu en algunes activitats farà que enguany i, de manera excepcional, antics xiquets balladors del ball de la Primera o dels Aligons repeteixin l'experiència, ja que «hi ha hagut un trencament generacional i en l'últim any no han entrat balladors nous que permetin anar esglaonant, per franges d'edat, els assajos de les danses infantils de la ciutat», exposa Albert Oliva.

«Haurem d'esperar al 2022 pels grans actes»

Per altra banda, totes les entitats consultades per TarragonaDigital coincideixen que si bé l'estiu d'enguany serà molt millor que el de 2020 pel que fa a les festes majors, creuen que fins a l'estiu de 2022 no arribarà la recuperació plena de les sortides al carrer, amb el públic dret i sense distàncies. Per exemple, Javier Muniain, de l'Àliga de Tarragona, diu que la colla està esperançada de cara al setembre amb la campanya de vacunació, però creu que encara es trigarà a veure actes massius com la  Baixada de l’Àliga, que enguany és segur que no es farà. «Nosaltres serem al carrer, al Seguici, allà on vam néixer, però actes com la Baixada els recuperarem encantats quan sigui possible, però encara em sembla llunyà», lamenta.

De fet, Ricard Garcia, mulasser de Tarragona apunta en la mateixa direcció i es mostra pessimista quant a la recuperació dels actes multitudinaris al carrer. Creu que la celebració dels 700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona (que es commemora aquest 2021) «s'haurà d’ajornar per a l’any vinent» i avança que el 2022 la Mulassa celebrarà també les 35 Tecles, «una efemèride per a la qual hem de començar a pensar què volem i què podem fer per celebrar-la». Això encara és, però, una incògnita, i dependrà del curs de la pandèmia.

Santa Tecla 2020 Ofici de Santa Tecla a la Catedral amb sorpresa final
Santa Tecla 2020 Ofici de Santa Tecla a la Catedral amb sorpresa final | Àngel