Jordi Roca encara les seves terceres eleccions generals en quatre anys. La irrupció d’Unidas Podemos i de Ciutadans en l’escenari polític espanyol ha trencat la comoditat del bipartidisme i ha fet que els partits hagin d’actuar en un escenari nou al qual no estan acostumats. A conseqüència d’això, es poden produir fets tants curiosos com que Roca, que va aterrar a la carrera de San Jerónimo un no tan llunyà 2015, pugui arribar a ser diputat en tres legislatures en el temps que n’hauria d’haver durat una.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Tanmateix, l’escenari és magre, molt magre, pel Partit Popular català. L’escó d’en Jordi Roca se’l queda, si es confirma la pujada espectacular d’Esquerra, els republicans. El polític popular tarragoní ho sap, sap que està davant d’un escenari difícil per la seva formació política de tota la vida però, així i tot, fa la impressió que li preocupa una altra cosa: «si el PP desapareix, la independència de Catalunya és inevitable».
«Arran de ser diputat, he pogut portar a Europa allò que la Generalitat de Catalunya ens fa als catalans no nacionalistes»
— En què ha beneficiat als tarragonins i tarragonines que vostè hagi sigut diputat?
— Doncs miri, per exemple, que he pogut explicar al Consell d’Europa, que sap que és una institució que aplega 47 Estats, el què passa a Catalunya, perquè només havien rebut la versió separatista, la del procés, i han conegut el què ens han fet, des de la Generalitat de Catalunya, als catalans que no som nacionalistes.
— Quina és la situació real de l’economia espanyola? Li pregunto per què vostès diuen que va tot malament i els socialistes que tot va bé
— L’economia espanyola té dos eixos fonamentals: Europa i les decisions que es prenen a Espanya. Quan Europa es refreda, evidentment ho notem. Si mirem més enllà dels Pirineus, veiem que s’atansa una crisi. Hem de fer reformes per ser capaços d’afrontar el què ens ve amb fortalesa i garantint l’economia.
— I en l’àmbit espanyol?
— Fa nou mesos érem un país que creava ocupació; activitat econòmica; líder internacional de turisme; d’exportacions i en molts altres indicadors econòmics però és clar, això s’ha d’anar cuidant. Amb nou mesos de govern de socialistes, populistes i nacionalistes s’han pres un seguit de decisions que afecten l’economia i la prova són els 165.000 aturats nous. En nou mesos han fet tant de mal com alguns anys del senyor Zapatero i estan prenent les mateixes decisions que l'any 2008.
— Expliqui aquest paral·lelisme si-us-plau
— L’any 2008 nosaltres alertàvem de què venia una crisi i els socialistes ens deien que estàvem a la Champions League. Ells sabien què era mentida però volien guanyar unes eleccions, es volien perpetuar en el poder i el problema és que la primera vegada que t’enganyen és culpa del que t’enganya, aquell engany massiu als espanyols perquè seguis Zapatero és culpa de Zapatero, però aquest engany de Pedro Sánchez, ja no és culpa de Sánchez sinó de qui se’l cregui i a la pròxima crisi haurem d’apel·lar a la irresponsabilitat d’aquesta gent que voti aquesta coalició de ressentiments que és el populisme, el nacionalisme i el socialisme.
«M'agradaria que la URV fes un estudi de totes les infraestructures que hi ha a Tarragona»
— Tarragona ha sigut una província maltractada pel govern espanyol?
— No, maltractament el de Zapatero que va fer que arribéssim a desenes de milers d’aturats amb les seves decisions irresponsables, com per exemple quan ens va pujar la factura de la llum un 70%. A mi m’agradaria que la Universitat de Tarragona fes un estudi de totes les infraestructures que hi ha a Tarragona, amb data de redacció de projecte, de licitació, de construcció i d’inauguració. Ens emportaríem moltes sorpreses de tots aquests que parlen de les infraestructures.
— Comparteix la proposta d’altres candidats, com Ismael Cortés, d’En Comú Podem, de compaginar el Corredor del Mediterrani amb el Corredor Central?
— És evident, el què passa és que nosaltres sempre ho hem defensat i ells acaben d’arribar ara. De fet, havien defensat tot el contrari. Jo, personalment, com a diputat sempre he defensat les infraestructures prioritàries a Tarragona: A-27; AP-7; A-7; N-340; el Port, l’Aeroport, el Corredor del Mediterrani, i l’Alta Velocitat entre altres. Però també he defensat les infraestructures de la resta d’Espanya, l’AVE a Galícia, el tren a Extremadura perquè entenc que els empresaris tarragonins han de poder treure les seves mercaderies per on millor els hi convingui. El problema és que, des d’aquí, s’ha fet un discurs xenòfob en contra de les infraestructures de la resta d’Espanya.
— Quin missatge té el PP, com a alternativa de govern, pels 2,1 milions de catalans que voten opcions independentistes?
— La nostra oferta és la nostra experiència de gestió. Volem una economia forta, tant la catalana com l’espanyola. Volem crear ocupació. Volem baixar costos energètics, volem baixar costos laborals, volem que la gent pugui decidir què fa amb els seus diners com, per exemple, quan capitalitzes els drets socials només te’ls paguen quan l’empresa t’acomiada unilateralment. Sap quin és el salari mínim quan governen els socialistes? Zero perquè la gent se’n va a l’atur i es queda sense sou i, sobretot, no només perd el sou, també perd la dignitat, la confiança en el futur i nosaltres li hem recuperat a molts catalans, molts que no ens voten, la confiança en el futur.
«Hem de gestionar realitats, principis i valors»
— Junts per Catalunya i el PP, els dos partits que van protagonitzar la tardor del 2017, tenen molt males perspectives electorals. Com a candidat del PP per Tarragona, creu vostè que la seva formació està llegint bé l’estat anímic de la societat catalana?
— Nosaltres, més que ànims, hem de gestionar realitats i principis i valors. Li cito la igualtat, que és irrenunciable, els espanyols han de ser iguals. El de la llibertat també. La gent no sap què passa a Catalunya. La gent sap més de casos de corrupció a Múrcia o a Madrid que els de Catalunya. Segur que si anéssim pel carrer, no ens trobaríem més d’un cinc per cent que ens puguin dir cinc casos de corrupció municipal a Catalunya. La gent no ho sap i en tenim centenars. Així doncs, queda clar que a Catalunya necessitem dues coses fonamentalment: veritat i llibertat.
— I per últim, quina creu que és la solució a la fragmentació en tres opcions del centredreta espanyol?
— La unió, ja ho vam fer l’any 89. El centredreta estava trencat i a partir d’aquella època vam ser capaços de crear un projecte guanyador que es va demostrar que era capaç de deixar Espanya millor del que se l’havia trobat. I ho tornarem a fer: ens unirem i deixarem Espanya millor del que ens la deixin els socialistes que, per cert, ja ens l’estan deixant prou malament.