Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Port de Sant Carles de la Ràpita.

«Un Green port fa la seva activitat tenint en compte la sostenibilitat»

Què és un Green port? Com s'hi treballa? Aquestes i més qüestions les resolem amb Pere Vila, director general de Ports de la Generalitat

Parlem amb Pere Vila, director general de Ports de la Generalitat, què destaca que «un Green port és el que desenvolupa la seva activitat tenint en compte l’àmbit econòmic, el mediambiental i el social de manera sostenible i amb el menor impacte al medi».

Aquesta estratègia s’alinea en la política del Govern de descarbonitzar Catalunya?

El Green port del port de Sant Carles de la Ràpita s’emmarca entre una de les línies estratègiques del departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori que és la descarbonització de Catalunya. Des de Ports de la Generalitat contribuirem a fer que les activitats portuàries siguin eficients energèticament i incorporarem sistemes per reduir la petjada de CO2 a l’atmosfera. A més a més, la sostenibilitat ambiental i la mitigació i l’adaptació dels ports al canvi climàtic és un dels eixos cabdals del Pla de ports Horitzó 2030.

Per què s’ha escollit el port de Sant Carles de la Ràpita?

És un port vinculat a un espai natural com és el Delta que forma part de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. En un moment d’emergència climàtica global amb afectacions pels temporals a la barra del Trabucador i la regressió del Delta. S’estan buscant solucions estratègiques per a la protecció del Delta. En aquest context, el port de Sant Carles de la Ràpita ha de ser un referent quant a responsabilitat corporativa ambiental. A més, l’Administració portuària ha d’actuar com a vector que impulsa el canvi de model energètic amb les empreses que executen l’activitat portuària i els ciutadans i ciutadanes que fan servir les instal·lacions. El port de Sant Carles de la Ràpita farà la prova pilot i la nostra experiència servirà perquè altres ports la puguin aplicar.

Pla mitjà de Pere Vila, director general de Ports de la Generalitat.
Pere Vila, director general de Ports de la Generalitat. | Cedida

Què és un Green port?

Un Green port és el que desenvolupa la seva activitat tenint en compte l’àmbit econòmic, el mediambiental i el social de manera sostenible i amb el menor impacte al medi, aportant mesures de millora de control de la qualitat de l’aire, l’aigua, el soroll  i els residus. Paral·lelament, ofereix mesures d’eficiència energètica i instal·lacions d’energies renovables per a tota l’activitat portuària, però això es desenvolupa en diverses fases i ara estem treballant amb la primera.

 

Quina és la primera fase?

La primera fase és la implementació de mesures d’eficiència energètica i la incorporació d’energies renovables. Un dels eixos en què estem treballant és l’autosuficiència energètica mitjançant energies netes per tal de reduir el consum de combustibles fòssils. Per tant, l’activitat portuària funciona amb energies netes per reduir al màxim la petjada de carboni a l’atmosfera. En aquesta línia de treball, hem col·locat 100 kW de potència d’energia solar amb la instal·lació de 340 plaques al sostre de la llotja de la Confraria de pescadors de la Ràpita. Hem instal·lat un tram de paviment solar trepitjable al passeig marítim i estem desenvolupant un projecte per posar plaques fotovoltaiques amb una marquesina a l’aparcament de la llotja, amb una potència de 400 kW.

A la nit no fa sol, com pensen cobrir la demanda nocturna?

A la nit no tens capacitat de produir energia solar. Aleshores, agafes energia de fora o uses l’energia emmagatzemada al port. Ports de la Generalitat està estudiant quin sistema es pot fer servir per emmagatzemar l’energia verda generada. Estem treballant amb la possibilitat d’implantar un sistema d’emmagatzematge d’hidrogen verd, un combustible clau en la transició energètica que procedeix de l’electricitat de les energies renovables. Amb l’energia emmagatzemada es podria regular la injecció d’energia en els punts de consum, d’acord amb els usuaris. Paral·lelament, estem estudiant la viabilitat de la implantació d’altres fonts d’energies netes que complementin l’energia solar, per intentar diversificar les fonts i poder cobrir un percentatge més ampli de les necessitats energètiques del port.

Punt de recàrrega de vehicles elèctrics.
El punt de recàrrega de vehicles elèctrics al port de Sant Carles de la Ràpita. | Cedida
 

La producció de cert volum d’energia neta els fa més competitius?

El nou model energètic implica garantir el màxim percentatge de la demanda energètica del port amb energia neta pròpia. Aquest és un aspecte que ha de ser un dels eixos estratègics del nostre concepte de Green port. Tota la inversió que faci l‘Administració portuària en energies renovable, s’ha d’optimitzar al màxim, d’acord amb el consum energètic del port de la Ràpita. És a dir, s’ha de col·locar la quantitat necessària, quan i on pertoqui per tal que el port assumeixi el consum que realment s’està fent. El que pretenen és vetllar pel medi ambient i l’autosuficiència energètica i, a la vegada, tenir un avantatge competitiu energèticament.

A mitjà termini això pot ser avantatjós per a les empreses?

Això ens permet fomentar la deslocalització empresarial i l’activitat econòmica al port, ja que les empreses vinculades a l’àmbit portuari poden instal·lar-se amb uns preus energètics més competitius. Perquè si un port ha de contractar energia a una empresa energètica i aquesta energia costa, per exemple, una mitjana de 20 cèntims el kW, al port de la Ràpita el cost es podrà reduir en funció de la capacitat que tinguem de produir energia pròpia. Si una empresa es vol situar a la Ràpita perquè l’energia elèctrica generada al port li costa més barata, això ens dona un avantatge competitiu, ja que al final serà l’empresa la que decideixi invertir en un lloc o en un altre.

Plaques solars.
S'han col·locat més de 300 plaques solars al sostre de la confraria de la Ràpita. | Cedida

En aquesta primera fase també han apostat per la mobilitat sostenible?

La mobilitat sostenible ajuda a la descarbonització perquè la combustió fòssil s’ha de fer servir al mínim. Vàrem instal·lar el punt de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics perquè els ciutadans i les ciutadanes puguin carregar els seus vehicles i continuar els seus trajectes i recarregar de nou els seus vehicles en altres ports. És una manera sostenible de connectar el país de sud a nord, a través dels ports catalans, que alhora aporta una tipologia de turisme més sostenible.

Implementaran més sistemes innovadors relacionats amb el Green port a la Ràpita?

En l’àmbit del Green port, estem avaluant la possibilitat de posar recàrregues elèctriques a la marquesina de l’aparcament de la llotja. Quant a la mobilitat sostenible, s’ha de desenvolupar un projecte per facilitar transport públic als treballadors del port. Que hi hagi un parc de bicicletes elèctriques i una zona de lloguer de motos elèctriques al port. Utilitzar diferents estratègies de mobilitat sostenible. El cas és canviar l’hàbit dels treballadors al màxim possible perquè no es desplacin amb vehicle propi, i si ho fan, que els vehicles siguin elèctrics o híbrids. També estem treballant en diferents sistemes per garantir la bona qualitat de les aigües interiors, com ara un sistema que detecti automàticament els surants a l’aigua.