Cartell 'Tancat' en una porta.

Confinament i tot aturat després de Nadal: la fórmula que aplaudeix Europa

Portugal farà una setmana de confinament per la nova onada de coronavirus

Tenim les festes de Nadal a tocar. I com sembla, la pandèmia del coronavirus no donarà treva en aquestes dates tan assenyalades. Un dels llocs més afectats del vell continent serà, sorprenentment, un estat de la península Ibèrica. El nostre veí, Portugal, ha decidit fer un tancament després de festes.

No hi ha més remei

Així ho ha decidit el Govern portuguès. La primera setmana del gener, del 2 al 9, els ciutadans hauran de passar una setmana de confinament. Després de l'augment de casos per coronavirus a Portugal, no els ha quedat una altra opció que tancar la gent a casa una altra vegada.

Home a la finestra amb una mascareta.
Portugal ha decidit endurir mesures per evitar una saturació hospitalària. | CatalunyaDiari
 

Tot i que les morts continuen molt per sota de les xifres marcades el gener passat, el moment més crític, els casos creixen i creixen. Dimecres passat 24 de novembre, l'estat va registrar 3.773 positius, suposant la xifra més alta en 4 mesos. És cert que l'endemà, els casos van baixar a 3.150, però continuen sent xifres que deixen molt preocupada la població.

Ha quedat més que clar que el coronavirus és una malaltia estacional, i està aprofitant el moment d'esplendor per tornar a atacar els humans.

Un altre cop?

Portugal és el país amb més vacunats de tota la Unió Europea, però els ciutadans hauran de gaudir de la primera setmana del 2022 a casa seva. El teletreball serà obligatori, i tancaran escoles, bars i locals d'oci nocturn.

 

«No importa l'èxit de la vacunació, hem de ser conscients que estem entrant en una fase de més risc». Aquestes van ser les declaracions del Primer Ministre Antonio Costa en una roda de premsa celebrada dijous passat 25 de novembre.

Un pas cap enrere, que permetrà fer-ne dos cap endavant

No s'acaben les penúries per a Portugal, i és que el Govern també ha decretat, a partir de l'1 de desembre, la tornada a l'«estat de calamitat».

La tornada a aquestes dures mesures recuperarà, entre altres coses, l'ús del passaport covid en restaurants i hotels i l'obligatorietat de la màscara als espais interiors. A més, per accedir al país amb avió, caldrà un test negatiu, encara que s'estigui vacunat.

Com a justificació de la implantació de les restriccions esmentades, el Primer Ministre ha explicat que «hem vist un creixement significatiu de casos a la UE i Portugal no és una illa». El país s'està enfrontant a una nova onada de coronavirus, i tocarà fer un esforç.

Per què ha servit?

Cal recordar que pràcticament el 87% de la població portuguesa ja té el cicle complet de vacunació contra el coronavirus. Això converteix Portugal al país amb més vacunats de la UE. Gràcies a aquestes dades, el Govern va decidir aixecar la majoria de restriccions que s'havien imposat per la pandèmia.

Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus
El 87% dels portuguesos tenen la pauta completa de vacunació. | iStockPhoto (Teka77)

Malauradament, un nou repunt de casos per coronavirus ha fet que el territori faci un pas enrere. Una nova onada torna a amenaçar Europa i Portugal vol frenar aquest augment de casos a l'estat.

Les mesures entraran en vigor el proper 1 de desembre. Però, per què ha servit vacunar-se? Aquesta és la pregunta que molts portuguesos es faran ara mateix.

Una majoria aclaparadora de la ciutadania està totalment vacunada contra el coronavirus, i tot i així els tocarà passar una setmana als seus domicilis. Portugal, un país a mercè d'aquesta malaltia, haurà de gaudir d'unes vacances nadalenques una mica peculiars.

L'únic que els reconforta és que no seran l'únic país que no pugui gaudir del Nadal amb total normalitat.

ET POT INTERESSAR