sant-jordi-princesa-montblanc

Entrevista a Sant Jordi i la princesa: «Per molts dracs que Montblanc tingui, tirarem endavant»

Entrevista amb els nous protagonistes de la Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc, el Ramon Solanes i Míriam Ortin, com a Sant Jordi i Princesa del 2019

Les banderes que onegen en cada torre de la muralla anuncien la imminència de la Setmana Medieval. Montblanc ho té tot llest per a la celebració de la seva setmana gran i des del passat 19 de gener ja es coneixen les dues persones que encarnaran les figures de Sant Jordi i la princesa, els veritables protagonistes de la festa.

El Ramon Solanes té 21 anys, i la Míriam Ortin encara no ha complert els 18. Els dos són futbolistes, i des de la seva elecció com a Sant Jordi i Princesa de la Setmana Medieval de 2019, asseguren que no han pogut assistir a cap partit de futbol. Ells són els escollits d'entre les 7 candidates a princesa i els 2 a Sant Jordi. Asseguren que, a dia d'avui, encara no es creuen tot el que estan vivint i que el seu nom figuri en els llibres de la història de Montblanc és una cosa que mai s'haurien imaginat.

-Abans de sortir escollits Sant Jordi i princesa, teníeu relació amb l'Associació Medieval i participàveu dels actes de la Setmana Medieval?

Indirectament, hem format part de la Setmana Medieval vestits de poble i col·laborant en alguna de les tavernes, com la del ball de Bastons de Montblanc (en el cas de Sant Jordi). No obstant això, enguany és el primer any que formem part de la festa d'una manera tan activa i dins de l'Associació. Creiem que és el primer de molts, ja que l'experiència que estem tenint és molt bonica.

-Com vau viure l'elecció de Sant Jordi i la princesa en la gala celebrada el passat mes de gener?

Ho vam viure d'una manera molt còmode i agradable. Teníem nervis però creiem que és normal. Vam passar unes proves per valorar la capacitat d'improvisació i d'interpretació que teníem, per tal de transmetre l'emotivitat que té el missatge de la llegenda de Sant Jordi.

Presentació de la Setmana Medieval de Montblanc 2019.
Fa uns dies l'Ajuntament va acollir la presentació de la Setmana Medieval de Montblanc 2019 | Júlia Giribets

 

Quan vam sortir escollits Sant Jordi i Princesa ens vam quedar totalment en xoc, i les emocions corrien per dins. Estàvem totalment eufòrics però no ho sabíem expressar externament. Per altra banda, teníem molta alegria, però també ens volíem contindre per respecte als altres candidats que no havien sortit escollits.

-Quin és el motiu que us va fer decidir a presentar-vos com a candidats?

Aquesta és una oportunitat que passa una sola vegada a la vida. És un tren que has de saber agafar i que no pot passar de llarg. O ho fèiem enguany o ja no ho podríem fer mai més. També és cert que el fet d'ajudar i formar part d'una festa que has viscut des de sempre, i en la qual tot el poble de Montblanc hi està involucrat, motiva molt. Volíem aportar, a la Setmana Medieval, el nostre granet de sorra i la nostra personalitat.

-En aquest sentit, us havíeu imaginat mai que arribaríeu a ser el Sant Jordi i la princesa?

De petits, no recordem tenir un especial sentiment de voler ser aquests personatges. Fa cosa d'un parell d'anys ens ho vam començar a plantejar, ja que ho vèiem una experiència molt enriquidora i útil per a nosaltres. Mai ens havíem exposat a entrevistes, a estar cara la gent, a agafar un hàbit de parlar en públic o d'interpretar. Ara, tot això ens ve de nou i ho estem aprenent, i estem segurs que és una gran oportunitat per adquirir nous coneixements. També creiem que aquesta oportunitat ens pot obrir moltes portes. Des de fa uns mesos ens coneix tothom i poden recórrer a nosaltres si els interessem per algun assumpte.

-La Setmana Medieval encara no ha començat, però vosaltres ja teniu l'agenda plena d'actes. Com viviu aquesta prèvia?

Realment, encara no som conscients de tot el que ens està passant. Fins que no ens trobem vestits i formant part de les comitives, creiem que no ens adonarem realment d'allò que representem. A dia d'avui, estem molt feliços. En l'acte de presentació dels actes de la Setmana Medieval, a l'Ajuntament, ens vam vestir dels personatges i pel carrer molts nens petits ens paraven. Aquesta connexió amb els xiquets i xiquetes és una de les coses més boniques que hem viscut fins al moment.

Des del gener, no hem tingut cap cap de setmana lliure. Fem molts assajos, sobretot de cara a la interpretació i per a la llegenda. En el nostre cas, la Setmana Medieval se'ns ha adjuntat amb els exàmens de batxillerat i de la universitat i també hem d'aprendre a compaginar les dues coses.

La princesa és un dels principals objectius del públic infantil | @oriolmirotoran

 

-Quin és l'acte de la Setmana Medieval que trobeu més especial?

La llegenda com a acte central de les festes és un dels moments més emotius. També volem destacar les visites que fem a les residències i als col·legis montblanquins. En aquest últim cas,  la trobada amb els nens ens fa especial il·lusió, ja que són el futur de la Setmana Medieval i segur que algun d'ells acabarà sent un futur Sant Jordi i una futura princesa. Nosaltres intentarem gaudir de cada moment de la festa de Sant Jordi, ja que serà única. Estem segurs que ens passarà molt ràpid, acompanyats de les persones que més estimem. Sabem que se'ns farà curt, i per això ho volem gaudir al màxim.

-Què creieu que representen Sant Jordi i la princesa per la vila de Montblanc?

Són un gran símbol i abanderen tots els valors que té Montblanc com a poble. Fa molts anys que una colla de gent molt atrevida va decidir tirar endavant un projecte molt atrevit com és celebrar una Setmana Medieval. Després de 32 anys, actualment la festa té molta força i la gent se l'ha fet seva. La celebració ha patit una evolució i creiem que en els seus inicis, ningú es creia que arribaria a tindre tanta força en el calendari festiu local. En definitiva, Sant Jordi i la princesa són la representació viva de la forta personalitat que té Montblanc en l'actualitat.

-Per últim quins són els valors que més us agraden de la llegenda de Sant Jordi?

El paper de la princesa és una clara reivindicació del poder a decidir lliurement. Ella, amb el seu poder i privilegis, podria haver-se deslliurat de morir, però escull, amb força, el seu destí final. La nostra capacitat a decidir és un valor i un dret que totes les persones tenim i no podem perdre. Ara sembla que aquest missatge, veient l'actualitat, ha de ser més vigent que mai.

La llegenda de Sant Jordi a la Setmana Medieval de Montblanc | Josep Martí

 

En el cas de Sant Jordi, també es pot destacar la gran capacitat que té el personatge per afrontar els problemes. En el seu cas s'enfronta al drac, però aquesta bèstia pot representar moltes altres coses a dia d'avui. En la llegenda, Sant Jordi ho va donar tot per la princesa, i nosaltres ho donaríem tot per Montblanc. Per molts dracs que el nostre poble tingui, sempre tirarem endavant si ens estimem el territori i les persones que ens acullen.