L'epidemiòleg que va predir el coronavirus: «És un desafiament, la gent no n'és conscient»

Michael T.Osterholm adverteix sobre el risc que correrem en les pròximes setmanes

Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge
L'epidemiòleg Michael T.Osterholm adverteix sobre el risc que correrem en les pròximes setmanes | Hospital de Bellvitge


Michael T. Osterholm, expert en epidemiologia, és l'encarregat d'assessorar el nou president dels Estats Units, Joe Biden, en la lluita contra el coronavirus. Molt lluny de la ideologia de Trump, que no dona importància al virus, Osterholm s'ha mostrat molt preocupat sobre el futur que ens espera. Segons l'expert, venen dies molt durs que podrien provocar un nou gir en la pandèmia.

«La gent no és conscient»

En una entrevista per al programa New Day de CNN, Michael T. Osterholm ha explicat que les noves variants de la Covid-19, que estan arribant a diferents països de la Unió Europea i Sud-àfrica, podrien provocar un gir radical a la pandèmia i disparar els contagis. 

«Em preocupa desesperadament que en les pròximes sis a dotze setmanes visquem una situació molt diferent amb la pandèmia» adverteix l'epidemiòleg. Segons la seva teoria, la població mundial viu aliena a la pandèmia, sense ser conscients del risc que suposen les noves soques: «Realment aquest és el desafiament, ja que la gent no és conscient».

Joe Biden haurà de treballar per frenar la proliferació del coronavirus, que va sumant víctimes en els Estats Units. En aquest sentit, quan a Osterholm van preguntar-li sobre què es podria fer per evitar els contagis, va ser clar: «S'ha d'aconseguir que la gent entengui que això succeirà, que veurem un augment important en els casos. La qüestió és quants».

L'objectiu és frenar l'impacte de les noves soques

Lamentant que no es pot fer res perquè «la vacuna arribi molt més ràpid», l'epidemiòleg ha afirmat que des de l'administració de Joe Biden faran tot el possible per intentar que el pla de vacunació s'acceleri. És de vital importància anticipar-se als efectes de les noves variants i comptar amb un alt percentatge de persones vacunades abans que augmentin els contagis.

Mentre esperen una major acceleració en l'administració de les vacunes, l'expert assegura que es necessiten altres mesures per frenar la pandèmia. «La diferència serà si reacciones ara o més tard», opina Osterholm, afegint que no dubtaran a prendre «mesures dràstiques» com en altres països de la Unió Europea

L'epidemiòleg assenyala que el més important és determinar quan s'han de prendre aquestes mesures, si abans que es disparin les xifres o quan aquestes ja estiguin en nivells preocupants: «Aquest és el desafiament. Realment, no sé si estem preparats per tenir aquesta discussió».

La predicció que va fer l'any 2017 

Per a alguns, les opinions de Michael T. Osterholm no són importants, ja que són molts els epidemiòlegs que opinen sobre l'actual crisi sanitària, però per a altres, les paraules de l'expert són essencials per entendre la pandèmia. De fet, l'any 2017 Osterholm va predir la pandèmia de la Covid-19 en el seu llibre 'L'amenaça més letal'.

L'epidemiòleg és bastant negatiu, i ja fa temps que adverteix sobre les malalties infeccioses que arribaran a les nostres vides. Sense anar més lluny, adverteix que arribarà un nou virus de la grip, i les seves conseqüències seran similars a les dels anys 1918 i 1919, en què van arribar a morir entre 50 i 100 milions de persones.


Comentaris

envia el comentari