YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

La pregunta que Margarita del Val no vol respondre: «No em demanis això»

L'experta del CSIC protagonitza el moment més tens de 'Más Vale Tarde'

La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu
Margarita del Val protagonitza el moment més tens de 'Más Vale Tarde' | EP


Margarita del Val, investigadora científica del Consell Superior d'Investigacions Científiques, és molt coneguda per la seva investigació sobre la pandèmia de la Covid-19 a Espanya. Aquest dimecres 20 de gener, la immunòloga ha estat entrevistada a 'Más Vale Tarde', programa presentant per Mamen Mendizábal a 'La Sexta, per comentar com està la situació de la pandèmia a Espanya.

La viròloga i investigadora del CSIC ha viscut un moment bastant tens amb la periodista de 'La Sexta' quan aquesta li ha preguntat sobre el risc de contagiar-se en espais tancats. Dilluns passat, Fernando Simón va tornar a incidir en aquest assumpte, afirmant que l'interior dels locals d'hostaleria són un gran focus de contagis.

Després d'opinar sobre el que ha dit el director del CCAES, Mendizábal ha volgut que Margarita del Val comentés les paraules d'Isabel Díaz Ayuso i de José Luis Martínez Almeida, que defensen al sector de la restauració. Així doncs, Mendizábal li ha preguntat: «En aquests moments, vostè aniria a una cafeteria, a un bar o a un restaurant?», ha preguntat la presentadora.

La contundent resposta de Margarita del Val 

«Aquesta és una pregunta personal. Jo puc contestar com a ciutadana, però des de la investigació jo no tinc una resposta per a això. És una pregunta personal», ha contestat la investigadora científica. «No, com a ciutadana. Li pregunto com a ciutadana formada», ha destacat Mendizábal. «Pregunta com a investigadora millor», ha respost l'experta del CSIC.


«Com a investigadora, aniria?», ha repreguntat la periodista. «Fes preguntes sobre la investigació, vull dir», ha contestat la científica. «Ho podem preguntar d'una altra manera, Margarita. Podem baixar la investigació a peu de carrer.  Vull dir, hi ha dades oficials i, en aquests moments, fins a quin punt, en bars i restaurants, en els llocs tancats, es propaguen els contagis?», ha insistit Mamen Mendizábal.

«No ho sé, jo no soc epidemiòloga, ho sento, no puc parlar sobre això. Jo puc parlar sobre que hi ha molt poques vacunes i que cal seguir investigant en vacunes, que cal seguir, que cal que vinguin nous tipus de vacunes...», ha manifestat Margarita del Val. 

La predicció de Margarita del Val sobre la pandèmia

D'altra banda, l'experta viròloga del CSIC ha apuntat que a Espanya, encara que ja s'està administrant la segona dosi de la vacuna contra la Covid desenvolupada per Pfizer, «viurem en pandèmia durant molt temps». Per altra banda, ja fa setmanes que la immunòloga alerta sobre l'eficàcia de les vacunes, assenyalant que podrien no protegir de la infecció del virus.

«Per ara hem de fiar-nos del que s'ha observat en els assaigs preclínics amb els animals, quan se'ls vacunava i després se'ls infectava, la vacuna no protegia de la infecció i es multiplicava el virus. La vacuna pot no protegir de la infecció i, per tant, les persones vacunades poden ser tan contagioses com qualsevol asimptomàtic. També pot ser que la infecció es produeixi a tan baix nivell que no siguin contagioses. La incògnita s'anirà resolent segons avancin les campanyes de vacunació i es completin els assajos clínics», explica Margarita.

Malgrat tot, Margarita opina que les vacunes de Pfizer i Moderna han «sobrepassat de llarg» les previsions d'eficàcia i que són «molt eficaces», però manifesta que «cal esperar» per veure l'evolució de la protecció en els éssers humans.


Comentaris

envia el comentari