L'startup catalana de carn Vegetal Heura ha tancat l'any 2020, tot i la crisi viscuda al país a causa del coronavirus, amb prop de 8 milions d'euros de factoria. D'aquesta manera, la companyia triplica els seus resultats respecte a l'exercici anterior, segons detalla Metrópoli Abierta. L'empresa, dedicada a la comercialització de carn 100% vegetal, ha aconseguit incrementar la seva presència arreu del món, fins a un total de 13 països, i inclòs el Regne Unit, un dels mercats més grans de productes vegetals.
Cal destacar que a causa de la pandèmia, una part del negoci d'Heura s'ha vist trastocada perquè el canal Horeca (hotels, restaurants i cafeteries) representava un 40% del volum de feina i ara ha caigut fins a un 20%. Malgrat això, l'empresa de Barcelona ho ha compensat amb una presència més gran als supermercats. Cada vegada és més habitual veure productes d'aquesta marca als establiments.
De fet, aquest 2021, ha tancat un acord amb Alcampo per introduir els seus productes, que ja es poden trobar en establiments com Makro, el Corte Inglés o Carrefour. Segons el conseller delegat i fundador de l'empresa, Marc Coloma, aquest serà l'any de la consolidació d'Heura a Espanya, potenciant la presència de la marca en els principals centres de distribució del país.
Heura s'expandeix al Regne Unit
El passat octubre, l'startup barcelonina de carn vegetal Heura anunciava que feia un important pas econòmic començant venent els seus productes al Regne Unit, considerat el mercat més gran de carn vegetal Europa. Segons es va informar en aquell moment, els productes es comercialitzarien mitjançant dues distribuïdores de menjar vegà: Planet Organic i The Vegan Kind, que posaria a la venda productes de pollastre 100% vegetal. Aquesta startup fabrica aliments 100% vegetals i nutritius, on el sabor, la textura i la presentació juguen un paper clau. Es presenten de diferents maneres i el seu sabor i textura recorda, segons els experts, al pollastre.
Cal assenyalar que el mercat britànic compta amb una gran indústria de productes vegetals. Està previst que l'any 2023 arribi als 1.212 milions d'euros segons la companyia d'investigacions de mercat Mintel. El consum de carn general s'ha disparat en aquest territori i l'any 2018 els estudis deien que un 65% de la població britànica en menja. L'empresa té en el Regne Unit com una aposta estratègica per tenir un impacte positiu més gran en el sistema alimentari i demostrar el valor diferencial dels seus productes a nivell nutricional.
Fa uns mesos, en una entrevista a 'El Economista', el director executiu i fundador d'Heura explicava que «fins ara, tots els productes que es troben en un supermercat es posicionen com substituts de la carn. Nosaltres, gràcies al resultat que hem aconseguit amb la tecnologia, ens posicionem com a successors de la carn. Considerem que ofereix una experiència molt similar, carnosa i fibrosa, sense els seus problemes i amb els beneficis dels vegetals».
Colomer exposava el problema actual de la producció de carn: «Sobretot en el camp de les proteïnes, la carn és un problema des del punt de vist de l'ús dels animals com intermediaris per aconseguir aquestes proteïnes. És un model ineficient perquè la conversió alimentària és molt baixa, demanant 20 vegades més de cereals i llegums que l'aliment que s'aconsegueix en el cas de la carn de boví. Per aconseguir un quilo de carn de boví es necessiten 20 quilos de cereals i llegums per alimentar l'animal».
Per aquest motiu, l'empresa aposta per una producció 100% vegetal, però que aconsegueix una textura i un sabor molt similar a carns com el pollastre. Aquesta mena de productes estan molt de moda en els darrers anys.