Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

Crisi al Govern: ERC abandona la reunió de la desescalada de la covid-19 i demana lleialtat a JxCat

Els republicans exigeixen a Junts per Catalunya un «pacte de lleialtat»

Creix la tensió al Govern de la Generalitat. Segons ha avançat la Cadena SER a través del programa 'Aquí, amb Josep Cuní', ERC ha abandonat aquest dimecres, 18 de novembre, la reunió per decidir les mesures del pla de desescalada contra la covid-19. Els republicans han dit prou i exigeixen «que parin les filtracions» i un pacte de lleialtat amb els seus socis de Govern.

Filtracions del pla de desescalada i també de les modificacions fetes aquest dimarts al vespre

La decisió d'ERC arriba després que aquest dimarts arribés a la premsa la proposta del pla de desescalada que, 'a priori', havia d'aprovar el Procicat aquest dimecres i entrar en aplicació a partir del proper dilluns. Diversos comandaments del Govern, entre ells el Subdirector General de Planificació i Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, han mostrat la seva indignació per les filtracions d'un pla que tan sols era provisional.

De fet, en una reunió mantinguda aquest dimarts al vespre, el Govern hauria modificat alguna de les previsions contemplades en el pla filtrat, com per exemple l'horari d'obertura dels bars i restaurants, que podrien obrir finalment fins les 21.00 hores i no pas fins les 17.00 hores com es preveia inicialment. La reunió de seguiment de la covid-19 d'aquest dimecres havia de servir per acabar de donar forma a la proposta i per enviar-la al Procicat, que és l'òrgan que havia de donar-li el vistiplau avui mateix. Amb la decisió dels republicans, però, caldrà veure finalment com queda el pla de desescalada, d'una banda, i quins són els tempos de la seva aprovació, per una altra. 

Primeres reaccions des de Catalunya en Comú-Podem

Per ara, encara no s'han produït reaccions a la notícia. Només hi ha respost el diputat de Catalunya en Comú-Podem, David Cid, a través d'una piulada a Twitter, on ha dit: «Un govern trencat i esgotat, en batalla electora constants, sense tenir present la crisi sanitària i econòmica, i el patiment de la gent». S'espera que en les properes hores hi hagi explicacions directes des d'ERC i reaccions de la resta de formacions.