L'Església catalana, amb l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, com a figura referent, s'ha convertit en les últimes setmanes en l'ase dels cops de l'independentisme. Després que Carles Puigdemont i Quim Torra retraguessin a Omella la seva falta de suport al procés sobiranista i als polítics presos, fa pocs dies era el diputat d'ERC, Joan Capdevila, el que carregava contra l'Església catalana, en un article responent al degà de la Facultat de Comunicació de Blanquerna Josep Maria Carbonell, en què defensava la independència de l'Església respecte a les «pressions» de l'independentisme, al que acusava de gal·licanisme.
En aquest sentit, Capdevila assegurava que «a mi em sembla que no és gal·licanisme esperar que, quan hi ha un conflicte, l'Església parli de la seva llarga doctrina sobre els drets dels pobles i les nacions, la Doctrina Social i al Magisteri Pontifici. No de la independència, sinó del dret a ser reconeguts».
Alhora, el diputat d'ERC afirmava que «no és gal·licanisme esperar una denúncia profètica de l'Església quan tenim persones a la presó en una situació denunciada per una llarga llista d'entitats internacionals defensores dels Drets Humans». Així mateix, Joan Capdevila afegia que «estic convençut que demanar una paraula sobre els drets, o un gest amb les persones represaliades, no divideix la comunitat cristiana».
El president Torra carrega contra el cardenal Omella
A finals del passat mes de juliol, es va celebrar una missa a la Sagrada Família amb l'assistència de mig miler de persones. Aquesta trobada va suposar l'obertura d'un expedient sancionador a l'Arquebisbat de Barcelona, ja que segons el Govern contravenia la normativa contra la Covid-19 del Procicat. El president de la Generalitat va lamentar la celebració de la cerimònia sense estar autoritzada i va afirmar que no pretenien «limitar el dret a culte, ni de bon tros».
Per la seva banda, l'Arquebisbat de Barcelona, va anunciar que emprendria «les accions legals oportunes contra l'arbitrarietat i la indefensió que sofreixen el dret a la llibertat religiosa i a la llibertat de culte». Segons l'Arquebisbat, la resolució administrativa de Salut suposa una vulneració de la llibertat de culte.
Davant aquest posicionament de l'Arquebisbat, Quim Torra va aprofitar per acusar Omella d'haver-se «oblidat de la Constitució quant als drets fonamentals i les cartes de drets humans que protegeixin la llibertat d'expressió, de concentració i manifestació» en els darrers anys i li va recriminar que no hagi «alçat ni una vegada la veu per condemnar la repressió que viu Catalunya», sobre la situació política i social dels últims anys.