Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els membres d'ERC de Cunit, al seu local.

ERC de Cunit creu que l'acord entre Carreras i Casañas estava pactat d'antuvi

Els republicans van negociar tant amb Impulsem Cunit com amb el PSC

Els membres d'ERC de Cunit, al seu local.
Els membres d'ERC de Cunit, al seu local. | BP Diari

 

ERC de Cunit és el primer dels partits de l'Ajuntament cunitenc que ha comparegut davant els mitjans després de saber-se el pacte de govern entre el PSC i Impulsem-Junts per aquest mandat. En una roda de premsa celebrada al seu local, els republicans han explicat al detall com van anar les negociacions durant les setmanes posteriors a les eleccions municipals del 26 de maig, i han mostrat les seves sospites que el pacte de govern entre Dolors Carreras i Jaume Casañas ja s'hagués acordat des d'abans de les converses.

Des d'ERC de Cunit han explicat que la seva prioritat era «reeditar el pacte dels últims vuit anys», amb Impulsem (abans PDeCAT) i els comuns (abans ICV). Per això van parlar primer amb En Comú Podem per fer una oferta de tripartit als post-convergents. «Ells planejaven fer un govern d'esquerres amb el PSC, però vam arribar a un compromís per buscar l'acord amb Impulsem», ha explicat Pablo Faccia, de les JERC de Cunit i un dels membres de la comissió negociadora del partit.

Converses d'ERC amb Impulsem i amb el PSC

Després, el dia 29 de maig van anar a veure a la formació de Jaume Casañas, a qui li van fer una oferta «per mantenir les regidories que ja teníem els últims anys i afegir les d'Ensenyament i Hisenda, en consonància amb la nostra crescuda d'un a tres regidors», ha apuntat Faccia. Segons els republicans, des d'Impulsem Cunit «van posar com a línia vermella tenir dos càrrecs de confiança», un fet que va generar sorpresa a ERC, «ja que els últims dos mandats no n'havíem tingut».

El mateix 29, ERC va reunir-se amb el PSC, al qual li va fer «la mateixa oferta que a Impulsem». Les converses no van ser fluides «pels temes nacionals», afegeixen, però les portes van quedar obertes. El 31 de maig hi ha una nova reunió a tres amb Impulsem i els comuns, que no acaba bé. Això fa que s'accelerin les negociacions amb el PSC, que comencen a prendre forma. Fins i tot la direcció nacional avala un possible acord amb el PSC, igual que fa l'assemblea local. 

ERC creu que Casañas no tenia l'alcaldia com a prioritat

Però ja no hi haurà més converses, i el següent que van saber els republicans és que el PSC i Impulsem havien arribat a un acord. Davant aquesta situació, des d'ERC de Cunit no entenen «com és que tant el PSC com Impulsem han renunciat a tenir l'alcaldia quatre anys», que és el que hauria passat amb un pacte de qualsevol d'ells amb ERC, segons ha apuntat Carme Martínez, la candidata del partit. Per això creuen que, d'una banda, «per a Casañas no era una prioritat ser alcalde, sinó tenir els dos càrrecs de confiança» i, per l'altra, que l'acord podia estar tancat des de temps enrere. 

També han criticat el PSC, ja que, segons ERC de Cunit, els havia dit «que la seva prioritat era fer un govern d'esquerres». Davant els dubtes que podien tenir els ciutadans per pactar amb el PSC després de les crítiques que els han fet els últims dos mandats, des d'ERC han afirmat que «un cop vam constatar que Impulsem no volia saber res de nosaltres, ens vam trobar amb la dicotomia d'anar a l'oposició o buscar un pacte amb el PSC», optant per aquesta última opció. Per últim, han assegurat que fiscalitzaran de manera severa l'acció de govern des de l'oposició.