Carles Puigdemont i Laura Borràs.

ERC i la CUP ataquen JxCat per la seva proposta independentista: «Paraules buides»

Borràs proposa «una resolució al Parlament, ratificar la DUI, Govern fort i aval internacional»

Cops de colze entre les formacions independentistes en el primer cap de setmana de campanya electoral. ERC i la CUP no han dubtat a desacreditar la proposta que JxCat llençava aquest passat dissabte, 30 de gener, per «reactivar» la independència de Catalunya. Laura Borràs, la presidenciable de la formació de Carles Puigdemont, proposa que el Parlament, al primer ple després de constituir-se, «adopti una resolució» que constati la nova majoria independentista.

S'hi «ratificarà» la vigència de la DUI del 2017, i Junts confia que un Govern «fort» amb ERC i CUP gestioni el dia a dia, amb el Consell per la República com a «líder» de l'independentisme. La resolució del Parlament que vol impulsar JxCat també «reconeixerà» el Consell per la República com a «Autoritat Nacional», apoderant-lo per a liderar el moviment independentista com a «dipositari del mandat de l'1-O i a representar-lo internacionalment».

ERC i CUP ataquen JxCat per la seva proposta «poc realista»: «Paraules estèrils i buides»

La proposta llençada per Junts per Catalunya no ha estat gens fàcil de consensuar dins de la formació i, de fet, s'espera que no sigui un dels pals de paller de la campanya de Laura Borràs, que es vol centrar ara en la gestió. Ara bé, n'hi ha hagut prou amb aquest cap de setmana perquè ERC i la CUP hagin caigut al parany de JxCat, criticant el seu pla independentista i acomplint l'objectiu de la formació que encapçala Carles Puigdemont: presentar-se com la més disposada a avançar cap a la independència i evidenciar que especialment ERC planteja reticències.

Els republicans, per boca del seu candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, han qualificat la proposta de Borràs de «paraules estèrils i buides». La secretària general del partit, Marta Rovira, reivindicava que «la independència no és la que es proclama, sinó que s'ha de construir» i critiquen la calendarització que plantegen tant JxCat com la CUP de celebrar un nou referèndum abans de l'any 2025. Al seu torn, però, la CUP també ha carregat contra la proposta plentejada per Junts per Catalunya. El cap de llista de la formació anticapitalista per Lleida, Pau Juvillà, va advertir que la proposta de JxCat és «poc realista». La seva presidenciable, Dolors Sabater, va fer una crítica velada a la posició de Laura Borràs referint-s'hi com a «vareta màgica per la independència».

La campanya electoral, doncs, està servint per visualitzar els models nacionals que presenten les formacions, no tan sols en la dicotomia independència-unionisme, sinó també en la diversitat estratègica del sobiranisme. JxCat pren un camí abrandat que genera dubtes fins i tot a la CUP, mentre que ERC segueix l'estratègia d'eixamplar els suports en contraposició a la proposta 'puigdemontista'. Les enquestes igualen les propostes, però caldrà esperar al dia 14 per saber si alguna d'elles acaba prenent més força.