Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'unes de les mostres per a PCR

Arriben a Espanya els tests anals: qui s'haurà de fer la molesta prova

La prova consisteix a prendre mostres dels excrements i és útil per a detectar la presència del coronavirus un cop rebuda l'alta

Pla detall d'unes de les mostres per a PCR
Arriben a Espanya els tests anals | LleidaDiari.cat

La notícia va sorprendre a tots fa uns dies: la Xina va començar a realitzar tests anals de detecció del coronavirus. Per molt incòmode que pugui semblar, es tracta de proves menys invasives que les nasals o a través de la gola, i més efectives. A Galícia, Espanya, ja s'estan realitzant, encara que només en pacients més greus.

La prova s'està realitzant d'una manera experimental en la comunitat gallega i a partir del seu funcionament es decidirà la seva extensió o no. La prova ha provocat les queixes d'alguns, però estudis científics demostren la seva efectivitat, ja que permet detectar el virus amb major facilitat en pacients que han passat el virus i ja han estat donats d'alta.

Gràcies als tests rectals es pot assegurar que un pacient hospitalitzat durant setmanes per Covid-19 rep l'alta sense restes del virus en el seu organisme, però a més és una manera de confirmar PCR nasals negatives en pacients simptomàtics.

Els tests anals duren menys de cinc minuts i, sobre el paper, són més fiables que una PCR normal. Es calcula que tenen una efectivitat del 99% i es poden realitzar sense que la persona es tregui la mascareta, per la qual cosa s'evita l'expulsió d'aerosols, minimitzant el risc de contagi. Però la veritable clau està en el fet que detecta el coronavirus durant més temps, i això permet aïllar a la persona i als seus contactes de manera preventiva.

Se sap que el coronavirus passa per via gastrointestinal i que, per tant, deixa traces en la femta. Per això, per exemple, s'han trobat rastres de coronavirus en les aigües fecals que permeten detectar la seva presència en un lloc concret. A més, les restes de virus en persones contagiades duren més temps en l'anus que en les vies respiratòries.

Per això és més fàcil detectar la infecció durant més temps, si realment existeix. La raó per la qual aquesta prova està causant sensació a la Xina és que permet controlar al virus amb més eficàcia amb molt pocs tests. Un mecanisme molt útil, sobretot, en moments de gran mobilitat com a festivitats i celebracions.

Com es realitza

El que resulta incòmode és la manera de procedir, i aquesta és la raó per la qual ha causat algunes queixes. Per a fer el test rectal es recullen mostres de femta amb un hisop de cotó d'uns dos centímetres, mullat en solució salina. El facultatiu realitza la prova en molt poc temps, i una vegada analitzats les restes es determina si el pacient està infectat amb una fiabilitat major.

Les proves rectals serveixen sobretot per a comprovar si els contagiats de coronavirus, una vegada han rebut l'alta, continuen sent positius. En aquest sentit, són més útils que les PCR perquè detecten el virus amb més facilitat durant més dies. D'aquesta manera s'evita que persones que han estat infectades puguin transmetre el virus després de rebre l'alta.

No serveix per a cribratges massius

El coronavirus entra en el nostre cos per via respiratòria, i per això es prenen mostres de la mucosa nasofaríngia per a detectar la seva presència. D'aquí passa a les vies respiratòries baixes i als pulmons, i acaba escampant-se per tot el cos fins a arribar al tracte gastrointestinal. Per això, la porta de sortida del virus és la femta, a través de l'anus.

Els tests nasals i faringis són útils per a detectar la presència del virus en una persona durant els primers dies, però en canvi no és tan precisa per a donar-los l'alta, ja que a mesura que passen els dies el virus es fa menys sensible. La prova anal, en canvi, confirma que una persona no continua tenint rastres de coronavirus i pot rebre l'alta.

En cas contrari, és possible que una persona que ja s'ha curat pugui rebre l'alt tenint encara rastres de coronavirus en el cos, la qual cosa afavoreix la propagació dels contagis. Per tant, els tests anals no serveixen com a proves de detecció d'infecció activa ni per a realitzar cribratges massius. D'aquí ve que només es realitzi en pacients molt concrets. A Galícia, on ja s'està duent a terme, s'utilitza només en pacients greus.