Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

ERC extingeix l'acord amb Demòcrates i demana als dos diputats que deixin l'acta

Així ho han comunicat aquest matí, demanant que posin les seves dues actes de diputat a disposició o bé abandonin el grup parlamentari

ERC ha extingit l'acord amb Demòcrates de Catalunya després que ells mateixos reconeguessin que havien participat en una reunió convocada pel col·lectiu Donec Perficiam on hi havia partits identitaris. Els republicans demanen als dos diputats de Demòcrates que deixin l'acta o abandonin el grup parlamentari. La direcció es va reunir dissabte i va demanar explicacions al partit liderat per Toni Castellà, però considera que aquestes que aquestes no van ser «satisfactòries». A més, ERC també reclama formalment a JxCat la dimissió el vicepresident del Parlament Josep Costa, que també va participar en aquesta trobada.

Els republicans han comunicat aquest diumenge al matí a Demòcrates la decisió d'extingir l'acord i els ha demanat que posin les seves dues actes de diputat a disposició o bé abandonin el grup parlamentari. D'aquesta forma, ERC dona per trencada formalment la relació parlamentària. Els diputats consideren que la trobada de la passada setmana és «intolerable i vergonyosa», i avisen que «no cediran amb qui fa joc al feixisme i a l'extrema dreta, porti la bandera que porti».

ERC insta a JxCat que actuï amb Costa

Per aquest mateix motiu, ERC també demana a JXCat que actuï en el mateix sentit amb Josep Costa, vicepresident primer del Parlament, que també va participar en la reunió. Els republicans alerten del «dany» que implica per a la institució catalana la presència del vicepresident a la trobada i demanen a Junts que li reclami la dimissió «per tallar d’arrel qualsevol dubte de connivència amb el feixisme i l’extrema dreta».

Esquerra puntualitza que també va ser convidada a la trobada i va declinar participar-hi, i alerta que serà «implacable» amb aquells que «comparteixin espais o banalitzin discursos xenòfobs i identitaris».

A través de Twitter, el propi Costa i el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, estan protagonitzant una picabaralla sobre la qüestió. «Em vaig oblidar de dir que a banda d'excel·lir en la mentida, la manipulació i l'extorsió dels mitjans, ets també el campió del cinisme», ha piulat aquest matí Costa, que ha preguntat a Sabrià si expulsarà els diputats de Demòcrates.

Un cop fet públic el comunicat d'ERC, Sabrià li ha resposta a Costa amb ironia. «Com que l'excusa del matí t'ha tornat a fallar, ja pots anar preparant la de la tarda», ha apuntat el republicà, que insisteix que Costa ha de plegar. També el de JxCat va demanar la dimissió del republicà després que Donec Perficiam digués que els assistents a la reunió no sabien a priori qui hi participaria.