Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.

Continuen les reunions: El tema clau en la negociació ERC-JxCat per formar Govern

Les dues formacions van mantenir aquest dimarts la seva segona trobada

Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.
Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat. | ACN

Continuen les negociacions entre Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Junts per Catalunya (JxCat). Deu dies després de les eleccions i a pocs dies perquè es constitueixi el Parlament de Catalunya —ha de ser abans del 12 de març i el desig dels republicans és de no apurar els terminis—, ERC i Junts posen fil a l'agulla en la negociació d'un nou Govern, que també està a l'espera del que pugui decidir la CUP en el seu consell polític del proper dissabte, 27 de febrer.

Aquest dimarts, 23 de febrer, han abordat la necessitat de trobar un «consens estratègic» independentista en la segona reunió que els dos partits han mantingut per intentar formar un nou govern per a la Generalitat. Segons els republicans, els dos partits treballen «l'estratègia compartida per avançar cap a la república catalana» com un dels principals àmbits en els quals es puguin trobar punts d'acord. Les dues formacions s'han emplaçat a continuar treballant en noves trobades durant els propers dies. La comissió de JxCat està formada per Jordi Sànchez, Elsa Artadi, Josep Rius, Míriam Nogueras i Francesc de Dalmases.

ERC i JxCat es necessiten mútuament... però també a la CUP o els Comuns

Les dues formacions posen l'accent en aquest «consens estratègic», que en el darrer mandat, sota la presidència de Quim Torra, ha brillat per la seva absència. El cert, però, és que sobre el paper sembla difícil trobar un encaix entre les tesis d'ERC, favorables a un paper dialogant amb l'Estat i a la gestió dels recursos autonòmics mentre es reforça la majoria favorable a la independència; i les de Junts per Catalunya, que opta pel bloqueig respecte el govern central i pel desplegament de la declaració d'independència a Catalunya, els denominats «avenços cap a la República».

Tan certa és aquesta complicada compatibilitat com la necessitat mútua de les dues formacions per formar Govern: ERC necessita JxCat per assolir la presidència de la Generalitat per primera vegada en 80 anys, mentre que JxCat ha d'entendre's amb ERC si vol formar part del proper executiu. Val la pena recordar, però, que les dues formacions no sumen i que, per assolir de nou el Govern de la Generalitat, els caldrà el suport de la CUP, que encara no ha descartat formar part del Govern; o de Catalunya En Comú Podem, realment complicat si JxCat forma part de l'executiu.

Per ara, doncs, continuen les negociacions per formar Govern a un ritme lent i sense moviments significatius que permetin interpretar el camí que pot seguir la legislatura. El posicionament que prengui la CUP el proper dissabte pot donar les primeres pistes.