Jornada decisiva la d'aquest dijous, 12 de novembre, al Congrés dels Diputats. A les nou del matí ha arrencat la segona jornada del debat de totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'any 2021, els primers que presenta el govern de coalició del PSOE i Unides Podem i, de fet, els que serien, en cas d'aprovar-se, els primers de Sánchez com a president estatal: tant el 2019 com el 2020 s'ha funcionat amb pròrrogues dels darrers pressupostos del PP, aprovats el juny de 2018.
Després d'una llarga jornada de debat que es va celebrar dimecres, aquest dijous es culminaran totes les rondes d'intervencions i es votarà. Cal subratllar que el que avui es vota no és pas l'aprovació definitiva dels comptes, que arribarà entre finals de novembre i principis de desembre, sinó l'inici de la seva tramitació, és a dir, si s'autoritza a iniciar el procés de negociació dels números o si, per contra, el Congrés els tomba d'entrada i ni tan sols permet donar el tret de sortida a negociar.
ERC i el PDeCAT, un 'sí' per esprémer els comptes durant la negociació
El posicionament dels partits independentistes és divers. D'una banda els diputats d'ERC i el PDeCAT votaran a favor de la tramitació pressupostària. Els dos partits aposten per l'entesa amb el govern espanyol i una estratègia clara, aprofitar la negociació dels números —que ja han iniciat de manera preliminar— per treure'n el màxim rèdit possible, en forma de partides pressupostàries, per Catalunya.
És en aquesta línia que republicans i postconvergents faran un gest cap al govern estatal que es traduirà, en les properes setmanes, en exigències durant la negociació dels comptes definitius: tots dos partits deixen clar que el 'sí' d'aquest dijous no implica necessàriament un vot favorable als números en la seva votació definitiva si no se satisfan els seus interessos en les negociacions de les properes setmanes.
JxCat i la CUP presenten esmenes a la totalitat per fer caure la proposta del govern espanyol
La posició de Junts per Catalunya i la CUP és contrària als números proposats pel govern espanyol i per això han presentat esmenes a la totalitat dels comptes, que són les que avui s'han de rebutjar per permetre la supervivència del projecte del govern espanyol. JxCat i la CUP, doncs, han presentat esmenes a la totalitat, però també ho han fet cinc grups parlamentaris més: el PP, Vox, Coalició Canària, Fòrum Astúries i el Bloc Nacionalista Gallec. Totes elles seran previsiblement rebutjades pels vots del PSOE i Unides Podem, unit al del PNB, Més País, Compromís, Nova Canàries, Terol Existeix, Bildu, ERC, el PDeCAT, el Partit Regionalista Càntabre i, probablement, C's.
En contrast amb ERC i el PDeCAT, doncs, JxCat i la CUP aposten per posar-se d'esquena al govern espanyol ja d'entrada i marcar-hi distàncies, cosa que els pot allunyar d'una eventual negociació, que és on s'esgarrapen partides de més per a Catalunya i a la que, en canvi, sí que jugaran un paper clau ERC i PDeCAT. JxCat i la CUP exhibeixen un plantejament diametralment contrari als números del govern estatal i les distàncies entre els quatre partits independentistes del Congrés, a dos per banda, s'evidenciaran aquest dijous.