Imatge d'arxiu d'Ernest Maragall, diputat d'ERC i regidor municipal pel mateix partit a l'Ajuntament de Barcelona

Ernest Maragall s'afegeix a la llista de personatges públics espiats per l'Estat

S'afegeix als noms de Roger Torrent, Anna Gabriel i Jordi Domingo

El diputat d'ERC i regidor municipal pel mateix partit a l'Ajuntament de BarcelonaErnest Maragall  també hauria estat espiat a través del  programa Pegasus, el programari de la companyia israeliana NSO que només es ven a governs i que s'introdueix al mòbil de la víctima per  controlar-ne els continguts. Així ho publica aquest dimarts a la tarda el diari 'El País', que juntament amb 'The Guardian' ja ha destapat els presumptes espionatges amb el mateix sistema al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, a l'exdiputada Anna Gabriel i al treballador de la Diputació de Barcelona i membre de l'ANC  Jordi Domingo.

Segons 'El País' el telèfon de Maragall es va infectar el 2019 amb el programari espia a través del mateix sistema amb què s'hauria atacat el mòbil de Torrent, aprofitant una bretxa de seguretat en l'aplicació WhatsApp. Entre l'abril i el maig d'aquell any, aquesta escletxa es va utilitzar per introduir el programa en almenys 1.400 telèfons arreu del món, revela el rotatiu madrileny.

  

  

El grup de ciberseguretat canadenc Citizen Lab, que investigava l'error de WhatsApp, ha revelat el cas dels espionatges i, segons 'El País', el grup i els responsables de l'aplicació de missatgeria s'han posat en contacte amb els afectats per alertar-los. El diari afirma que aquest mateix dimarts Maragall ha estat alertat de la qüestió.

Roger Torrent anuncia mesures legals contra el govern espanyol per espionatge

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha manifestat, a través d'una declaració institucional, que «és impropi d'una democràcia que els aparells de l'Estat espiïn de forma il·legal  als adversaris polítics. L'espionatge al qual he estat sotmès vulnera el meu dret a la intimitat, el dret al secret de les comunicacions i el dret a poder desenvolupar un projecte polític  sense intromissions il·legítimes». 

És per aquest motiu que Roger Torrent ha expressat que «arribarem fins al final perquè s'aclareixi tot. Arribarem fins al final perquè s'aclareixi la veritat. Arribarem fins al final perquè s'aclareixi aquest cas». «No podem normalitzar que s'espiï la dissidència política i es facin escoltes  per criminalitzar un moviment pacífic i democràtic. Anirem fins al final per esclarir tota la veritat, és una exigència democràtica», deia per concloure el president al seu perfil de Twitter.