Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de la mà d'una persona gran amb monedes d'euro i agafant una cartera

L'error d'un ancià amb el seu compte d'estalvis: li roben 141.000 € sense adonar-se'n

És important conèixer els diferents tipus de titularitat d'un compte bancari

Un ancià ha estat víctima d'un robatori. En concret, li van sostreure 141.000 € que tenia al seu compte bancari i que es van esfumar amb una gran facilitat. Dues nebodes i una amiga de l'home han estan implicades en aquest cas d'estafa i hi han estat jutjades el darrer mes de juny a l'Audiència Provincial de Càceres.

Tal com recull l'escrit de la fiscalia, la persona gran no tenia fills. En un compte a termini fix havia posat com a cotitulars les tres acusades el 1985, però la situació va fer un gir radical l'agost de 2016. Les tres dones decideixen falsificar la signatura del titular del compte per donar-lo de baixa. Dos mesos després, van procedir a la retirada dels diners, que aleshores eren 141.000 €.

És clar que la víctima va actuar amb bona intenció, ja que desconeixia en tot moment els plans malvats de les seves nebodes i l'amiga. Es van aprofitar de la seva avançada edat i vulnerabilitat per desviar els diners del seu compte sense el seu consentiment.

Un jutge colpejant amb el seu martell el suport de fusta per aprovar una decisió
La víctima va actuar amb bona intenció, ja que desconeixia en tot moment els plans malvats de les dones. | Getty Images

Un hereu ha estat el denunciant

L'assumpte va arribar als tribunals gràcies a la denúncia que va presentar un altre nebot de la presumpta víctima de l'apropiació indeguda. Els fets van passar en una localitat del nord de Càceres, publica el portal Canal Extremadura.

Aquest cas ha provocat una gran indignació a la comunitat, sobretot per l'intent d'engany aprofitant-se de la vulnerabilitat de la persona gran quan ell, a més, hi havia confiat per incloure-les en els seus comptes com a cotitulars.

Què implica ser cotitular d'un compte bancari?

La persona cotitular d'un compte bancari disposa dels mateixos drets i obligacions que la titular. No obstant això, la seva responsabilitat pot canviar en funció del grau de cotitularitat del contracte. Caldria distingir entre tres tipus de titularitat, recull el portal Cuentas Claras de Abanca.

En primer lloc, hi ha la indistinta o solidària, on s'inclou les persones que poden fer moviments amb total llibertat. S'entén que entre elles hi ha una relació de certa confiança, com ara pares i fills o dos cònjuges.

Mà sostenint molts bitllets de 50 euros en forma de ventall
A la titularitat indistinta se solen incloure pares i fills o cònjuges. | Getty Images

Quan sigui conjunta o mancomunada, les persones titulars requeriran el vistiplau de la resta per adoptar qualsevol decisió. És l'opció més utilitzada en l'àmbit professional. D'aquesta manera, es permet als socis d'una companyia, per exemple, fer certs pagaments.

Finalment, hi ha la titularitat subordinada, en què es fixen diferents nivells en la capacitat de decisió dels titulars. Els que presentin un grau superior no requereixen autorització per fer operacions, però la resta de titulars sí que la necessitaran.

Cal dir que la principal diferència entre titular i cotitular d'un compte és que aquest darrer es pot incorporar més tard, és a dir, no és precís que ho faci en el moment de signar el contracte. A més a més, ser cotitular no signidica disposar dels mateixos fons que el titular; per tant, no es determinen a parts iguals els diners del compte.