Permiso de conducir

Un error de la DGT pot deixar els conductors sense punts al carnet

Es tracta d’un «problema puntual», però que tarda mesos a solucionar-se

Diversos conductors han rebut una carta informant-los d’haver perdut tots els punts del permís de conduir, quan realment no és així. En alguns casos sí que és veritat, però en altres no i és degut a un error administratiu de la Direcció General de Tràfic  (DGT), segons han informat des del Comissariat Europeu de l’Automòbil (CEA).

Pèrdua de tots els punts del permís de conduir per error

En cas de trobar-se amb una notificació de la DGT comunicant aquest fet, cal comprovar l’historial personal de punts a la prefectura provincial de trànsit de la seva localitat, ja que pot donar-se la possibilitat que l’acumulació de punts estigui caducada, no n’hagi perdut o que les dades no corresponen amb el conductor sancionat.

És important comprovar-ho perquè l’administració podria acabar resolent la pèrdua de vigència del permís de conducció, havent d’entregar el carnet i amb la prohibició de conduir en sis mesos, després dels quals caldria tornar a obtenir de nou el permís, superant un curs de sensibilització i reeducació viària, segons especifica la normativa de la DGT. A més, conduir sense permís està penat amb presó de tres a sis mesos o multa de dotze a 24 mesos de treballs comunitaris.

Si es perden tots els punts, cal esperar sis mesos i tornar a treure's el permís de conduir
Si es perden tots els punts, cal esperar sis mesos i tornar a treure's el permís de conduir | Antena 3

Un error puntual que no té solució ràpida

Tanmateix, el problema s’incrementa quan, en voler solucionar l’error, des de l’administració informen que no es pot corregir de manera immediata i que el període per fer-ho pot arribar a ascendir fins als sis mesos o més. Per tant, això equival que els agents policials de Trànsit  podrien sancionar novament al conductor per circular sense punts al permís de conduir.

En aquest sentit, la mateixa DGT ha reconegut que aquest error és un «problema puntual» que s’acabarà solucionant. Però, mentrestant, el conductor que tingui la notificació de la pèrdua de punts i no sigui cert, haurà de demanar el seu historial de punts i, a més a més, demanar suport a un advocat especialitzat en aquests casos.

Per a consultar els punts, només ho poden fer aquells conductors inclosos al Registre de Conductors i Infractors de la DGT que tinguin el permís de conduir en vigor. Aquest, en un inici, compta amb vuit punts, aconseguits en el moment d’aprovar l’examen, que augmenten a dotze, si en el transcurs dels tres anys següents no s’ha comès cap infracció. Novament, aconseguirem dos més passats tres anys més i, finalment, tindrem quinze punts en total si després d’uns altres tres anys es continua sense fer cap infracció.