Yazmina i Antonio, guanyadors del desè premi de la loteria

L'error garrafal que no has de cometre si vols emportar-te 'El Gordo de Navidad'

Només en dues ocasions a la història del sorteig un mateix número ha guanyat dues vegades

El pròxim 22 de desembre se celebrarà el tradicional Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal al Teatro Real de Madrid. En aquesta ocasió, es repartiran 2.408 milions d'euros, que van des dels premis menors fins a 'El Gordo'. Per això, tothom es pregunta què han de fer per guanyar.

La veritat és que en realitat només l'atzar intervé en la combinació guanyadora. Però sí que hi ha una sèrie de consells eficaços per augmentar les teves probabilitats de cara al sorteig. Per exemple, comprant una major quantitat de números possible pots multiplicar les teves opcions de guanyar.

En aquesta línia, hi ha un error garrafal que molts jugadors cometen i que pot impedir que t'emportis el premi. A l'hora d'escollir el número, tots ens guiem per algun tipus de preferència o de superstició. Doncs bé, una estadística mostra allò que no has de fer en cap cas.

Només ha passat dues vegades

Al sorteig de la Loteria de Nadal hi participen un total de 100.000 números, tots ells amb la mateixa probabilitat de guanyar. Per tant, segons les matemàtiques, amb un dècim tens 1 probabilitat entre 100.000 de guanyar La Grossa. Aquesta possibilitat augmenta si compres més dècims.

Foto cupó Loteria de Nadal 2022
Ja es poden comprar els dècims del Sorteig de Nadal | LOTERÍAS Y APUESTAS DEL ESTADO

La gran varietat de combinacions fa que sigui molt estrany que dos números siguin premiats amb el primer premi. I vet aquí l'error que molts apostants cometen en confiar en un número que ja ha estat premiat. Les lleis de la probabilitat diuen que la probabilitat es redueix significativament.

Tampoc és impossible, però només ha passat dues vegades els 210 anys que fa que se celebra el sorteig. 15640 i 20297 són els dos números que han estat premiats en dues ocasions. El 20297 va sortir premiat en els sorteigs del 1903 i del 2006, i el 15640 es va endur 'El Gordo' el 1956 i el 1978.

Ja pots comprar el teu número

Els qui creuen en els números de la sort tendeixen a pensar que una combinació que ha sortit guanyadora té més probabilitats de tornar a guanyar. Així, escullen una combinació premiada anys anteriors pensant que els donarà sort. La història del sorteig, però, demostra que és un error molt greu.

▶️ Vídeo del dia

A més, cal tenir en compte que fins al 2004 només s'emetien butlletes entre els números 00000 i 65999. Per tant, fins aleshores hi havia més probabilitats que el mateix número sortís dues vegades. Des del 2005 s'imprimeixen números fins al 100.000, de manera que ara encara és més difícil.

Per tant, si aquest any vols guanyar 'El Gordo' de la Loteria de Nadal faràs bé a comprar un número que encara no hagi tocat. Els números de la Loteria de Nadal ja són a la venda des del 5 de juliol. Com més aviat el vagis a comprar, més possibilitats tindràs d'escollir el que més t'agradi.

Com escollir el teu número de la sort

Hi ha moltes supersticions a l'hora d'escollir el número, tot i que tots tenen les mateixes opcions de sortir. La vident Maruja Zorrilla rebutja la idea que les dates assenyalades atreguin la sort. En canvi, és partidària de confiar en els pressentiments i de deixar-nos portar per la intuïció.

Imatge de diversos dècims de la loteria
Consells per tenir sort a la Loteria de Nadal | EFE

Una altra estratègia que a alguns els funciona és fer una estadística dels números que més han sortit i optar-per aquests. Igualment, analitzen els números menys agraciats, per no apostar-hi. Aquesta estratègia dels números 'calents' i dels números 'freds' s'utilitza molt a la loteria.

No obstant això, passa el mateix que amb els números premiats que es repeteixen al sorteig. És poc probable que tots els números que surtin siguin els 'calents', així que els experts recomanen barrejar els números 'calents' amb els freds. A partir d'aquí, tota la resta és pura superstició.