Muntatge amb bitllets i monedes de pesseta i dues mans amb bitllets d'euro

L'error d'aquesta moneda fa que valgui molt més: paguen fins a 200 € per només una

Els errors, entre altres factors, fan que les monedes multipliquin el seu valor

Moltes monedes tenen un gran valor a causa de diversos factors. I encara que no totes valen el mateix en el mercat del col·leccionisme, n'hi ha algunes que destaquen de manera especial. És el cas, per exemple, de les pessetes, que segueixen molt presents avui dia.

Tot i que actualment aquesta moneda ja ni es pot canviar per euros al Banc d'Espanya, encara són molts els exemplars que els col·leccionistes busquen sense descans. Sobretot, les pessetes de més valor són les històriques o que contenen errors d'encunyació.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Les monedes del Mundial del 82, molt conegudes

Una de les tirades més recordades per tots els espanyols és la que es va produir amb motiu de la celebració del Mundial de Futbol de 1982. En concret, es van encunyar sis tipus diferents de monedes.

Així, va haver-hi des de valors de 100 pessetes, així com de 50, de 25, de 5 i d'1, i fins i tot monedes de 50 cèntims, quan encara existien. Així mateix, a més de ser una sèrie commemorativa, un dels exemplars destaca per ser més famosa pel fet que té detalls molt especials.

Muntatge amb la moneda de 5 pessetes encunyada el 1975
Aquesta moneda compta amb diversos errors pels quals es ven per fins a 200 euros | España Diario TIPS, Foronum

Una té un valor especial

Com dèiem, dins d'aquesta sèrie de gran valor, hi ha una moneda que destaca sobre la resta. És el cas de la moneda de 5 pessetes. Al món de la numismàtica, ja es coneix aquest exemplar com «l'error del mundial».

Segons els experts, el valor d'una moneda pot dependre de diversos aspectes. Tot i això, un dels més importants està relacionat amb la conservació, així com amb l'antiguitat de l'exemplar o la seva singularitat.

Així hauria de ser aquesta moneda, però compta amb diversos errors

A això, per la seva banda, també s'hi afegeix una característica que fa que les monedes siguin encara més especials. És el que passa quan s'aprecia a l'exemplar qualsevol error d'encunyació o d'impressió.

Això és just el que succeeix en aquesta moneda de 5 pessetes del 1975. En primer lloc, forma part de la sèrie commemorativa del Mundial del 82. Per això, al seu anvers hauria d'aparèixer el bust del rei Joan Carles I i l'any 1980.

Al revers, d'altra banda, hauria d'aparèixer la imatge commemorativa de l'esdeveniment. Aquesta és una pilota de futbol, així com l'any del Mundial: 1982. Tanmateix, això no és el que passa.

L'error que fa aquesta moneda tan poc comú

Aquesta moneda de la sèrie és tan especial perquè no compta ni al seu anvers ni al revers amb els detalls que hauria de tenir. I són aquests errors els que l'han convertida en una de les més buscades.

A l'anvers, per exemple, apareix el rostre del rei, però amb la inscripció del 1975. Al revers, per la seva banda, apareix la imatge que commemora el mundial amb una estrella, però s'hi veu l'any 80. Aquests dos errors van incrementar el seu valor de forma immediata.

El preu de la moneda amb error del Mundial del 82

Als anys 90, aquesta moneda es va convertir en una de les més ben valorades, per la qual cosa el seu preu també va ser un dels més cars. De fet, es podia arribar a pagar ni més ni menys que 50.000 pessetes de l'època per un d'aquests exemplars (300 euros actuals al canvi).

Muntatge de monedes d'euro i bitllets variats d'euro
Als anys 90 s'arribaven a pagar 50.000 pessetes per ella | Pexels, DAPA Images

Actualment, però, el preu ha disminuït. Segons els experts, ara s'hi poden pagar entre 150 i 180 euros. Sense encara la tens, també pot ser un bon moment per vendre-la, ja que segueix sent uns bons diners extres a la butxaca.