Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una dona passa davant d'una oficina de l'atur, ia la part dreta, un home es lamenta amb una mà al cap

L'error pel qual un treballador es pot quedar sense cobrar l'atur el 2024

El SEPE pot suspendre el lliurament de la prestació per desocupació per diferents motius

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries va marcar un precedent al gener. La sentència va ordenar retirar la prestació per desocupació a una dona de Tenerife que va viatjar a l'estranger. A més, se'l va obligar a tornar gairebé 9.000 euros que va cobrar de manera indeguda.

La dona va estar 69 dies fora d'Espanya, segons ella, va tornar al país d'origen per la mort d'un familiar. Tot i això, es va desplaçar sense avisar el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), tal com exigeix la normativa vigent. La dona va presentar unes dates que el TSJC va declarar "notablement confuses", però la sentència indica que havia de tornar les quantitats de l'atur rebudes des del juliol del 2018.

El SEPE obliga a comunicar qualsevol desplaçament fora d'Espanya

Les persones que cobren l'atur poden sortir de l'Estat espanyol, però han de seguir uns procediments. El SEPE assenyala a la seva pàgina web que els beneficiaris de la prestació per desocupació han d'avisar l'organisme abans de la sortida i obtenir una autorització.

L'atur se suspèn temporalment si el desplaçament és per motius laborals i dura menys de 12 mesos, i es reprèn en tornar a Espanya. En canvi, si el trasllat supera els dotze mesos, s'extingeix el dret de cobrar l'atur.

A més, si el desplaçament dura entre 15 dies i 90 dies, la prestació també s'atura. Si superen els 90 dies i el desplaçament no té res a veure amb treballar, es deixa de percebre.

Si el viatge a l'estranger no supera els 15 dies, la prestació es manté. En tornar, heu d'anar a l'oficina d'ocupació corresponent. D'altra banda, si passes més d'un any fora d'Espanya, el SEPE suspèn el lliurament de l'atur de manera definitiva.

En tot cas, és fonamental notificar qualsevol desplaçament al SEPE. No fer-ho pot comportar greus conseqüències, com li ha passat a la dona a Tenerife. Cal tenir autorització per poder sortir i no tenir problemes quan toqui tornar.

L'atur és una ajuda essencial per a moltes famílies. El SEPE exerceix una tasca crucial a l'hora de proporcionar prestacions i subsidis a les persones sense feina o en situació de vulnerabilitat.