Imatge de dos operaris en una cadena de producció de la planta de Seat a Martorell

Seat proposa un nou ERTO a Catalunya: afectarà 11.000 treballadors

La companyia ho justifica per l'escassetat a escala global de xips i semiconductors

L'escassetat global de semiconductors que afecta de ple la indústria automobilística de Catalunya des de fa setmanes s'agreuja. En aquest sentit, aquest dimecres, Seat ha plantejat als sindicats la necessitat de negociar un nou Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que començaria a aplicar-se el 27 de setembre i s'allargaria fins al mes de juny del 2022.

L'empresa considera que l'escassetat de semiconductors aboca a aplicar més mesures de flexibilitat laboral a les plantes que té a Martorell, Barcelona i el Prat. Segons han explicat, l'expedient serà voluntari d'inici i les condicions concretes es determinaran durant la negociació entre la companyia i els sindicats.

L'ERTO contemplarà la reducció temporal de part de la producció i una possible cancel·lació de torns. En aquest sentit, segons TV3, fins a 11.000 treballadors de Seat a Catalunya es veuran afectats, en un moment o altre, per l'ERTO.

Una afectació global

La manca de semiconductors i microxips en el mercat ha obligat la gran majoria de fàbriques automobilístiques han hagut d'aturar la seva producció en algun moment del 2021. En aquest sentit, la planta de Seat a Martorell ha hagut de tancar diverses vegades durant aquest estiu.

Cal recordar que durant la pandèmia, els principals fabricants d'aquests components —situat a Àsia— van redirigir la seva producció a sector com l'electrònica de consum, en detriment de la indústria automobilística.

Així mateix, en els darrers temps, nous brots de Covid-19 en els països asiàtics que concentren la producció de xips i semiconductors, han incrementat el subministrament d'aquests components.

Una alta demanda de models Seat i Cupra

Des de Seat s'ha explicat que la companyia afronta ara una alta demanda de models Seat i Cupra per part dels concessionaris i clients, que ja es troba en nivells previs a la pandèmia. La previsió de l'empresa automobilística és que la volatilitat en el lliurament de semiconductors es mantingui «durant els pròxims mesos».

Durant els primers mesos de l'any, l'empresa del grup Volkswagen va aconseguir mantenir el volum de producció previst, però en les últimes setmanes la companyia s'ha vist obligada a cancel·lar torns de producció i a interrompre la producció en diferents ocasions.