Jorge Rey damunt d'un mapa nevat d'Espanya després de la borrasa «Filomena».

Jorge, el noi que va predir la «Filomena», vaticina un nou desastre a Espanya al gener

El famós meteoròleg de només 14 anys assegura que arribarà una altra nevada històrica

Jorge Rey, amb només 14 anys, s'ha convertit en tota una celebritat per la seva capacitat de pronosticar les condicions meteorològiques. Aquest jove burgalès no necessita cap tecnologia per anticipar quin temps farà i quins fenòmens es produiran.

Ell mateix va vaticinar l'arribada de la nevada «Filomena», la borrasca que va col·lapsar Espanya el gener de 2021. Un fenomen meteorològic que va cobrir la Comunitat de Madrid i altres zones del país amb la nevada més gran mai registrada.

La seva afició l'ha portat a col·laborar a Ràdio Espinosa Merindades, on cada dia exerceix d'home del temps. Aquí realitza les seves prediccions i fa ús d'una tècnica ancestral amb què ha anticipat com serà el 2022.

Jorge Rey assegura que hi haurà una altra «Filomena» a finals de gener

El sistema de Jorge no té res a veure amb les noves i avançades tecnologies que es fan servir actualment per predir el temps. L'adolescent s'ha convertit en tot un expert meteoròleg gràcies a la tradició, observant la natura, intentant entendre-la i interpretant els senyals. 

El seu estudi minuciós de certs aspectes l'han fet tan popular que, fins i tot, ha obert una web on publica les prediccions. Així doncs, el noiet ha fet un estudi durant l'agost i ja ha llançat el seu pronòstic de cara al 2022.

Afirma que tindrem «un hivern dur, una primavera plujosa i un estiu inestable». S'ha centrat en Burgos, la seva terra, però ho ha estès a la resta del país i vaticina un any de clima canviant. A més, Jorge va un pas més enllà i assenyala l'arribada d'un fenomen similar al de «Filomena».

Una borrasca que arribarà especialment a Burgos i a Castella i Lleó, però que també afectarà altres comunitats. «Per si us esteu preguntant si vindrà una altra 'Filomena', la resposta és sí», assegura. «De fet, veient la posició de la Lluna, crec que sobre el 24 de gener podríem tenir un episodi similar», vaticina amb una data concreta.

El mètode de les «cabañuelas»

Amb el pas el temps, les tradicions s'han anat perdent a poc a poc. La tecnologia ha eclipsat tant el món actual que la naturalesa ha passat gairebé a un segon pla. Ella mateixa anuncia tot el que vindrà, però pocs són capaços d'escoltar-la.

Jorge és d'aquells que s'atura, observa i escolta. Aquests són els pilars fonamentals de les «cabañuelas». El seu mentor va ser Rafa, un pastor que el va ensenyar a interpretar els senyals de l'entorn i com entendre'ls.

Així, observant la humitat de les pedres, els insectes, el vol dels ocells i els núvols, entre molts altres aspectes, aconsegueix pronosticar el temps. Una informació que apunta i analitza i que en molt poques ocasions, deixa lloc a l'error.

«Cal analitzar els vint primers dies d'agost», explica sobre el mètode. El jove burgalès admet que podria equivocar-se, però ell mateix ha creat unes tècniques pròpies per evitar que això passi.

De fet, confia en la seva alta fiabilitat i afirma que ha encertat gairebé el 100% de les prediccions que ha fet aquest any. Amb tota la informació que ha pogut recopilar, al seu web podem llegir el vaticini per cada mes de l'any que està per venir.

Així va ser la borrasca «Filomena»

Vuit dies després de començar l'any, una borrasca va assotar el país. Batejada amb el nom de «Filomena», va provocar la paralització de part d'Espanya. La gran nevada va ser qualificada d'històrica i va col·lapsar la capital de Madrid i altres zones del centre i de l'est.

Tot i que els meteoròlegs van avisar sobre les conseqüències, les ciutats més afectades van quedar superades i totalment incomunicades. Una estampa que encara queda en el record de molts i que, ara, Jorge Rey torna a vaticinar per al 2022.