En plena tercera onada de Covid-19, amb els contagis disparats fins al punt en què Espanya ha batut el seu rècord de més casos diaris dos dies consecutius, amb més de 44.000 el dijous, segons dades de Sanitat, les imatges d'una discoteca de Madrid han provocat una forta polèmica a les xarxes socials.
Les imatges que han corregut com la pólvora a Instagram, Twitter i Facebook pertanyen al Teatre Barceló de Madrid durant la matinada de divendres, 22 de gener, segons han recollit diversos periodistes com Miguel Frigenti.
Hola @TeatroBarcelo , estas imágenes resultarían divertidísimas si no se hubieran producido hace diez minutos, justo el día en el que hemos hecho récord de contagios. Vosotros a lo vuestro :) pic.twitter.com/uwpaoCwEO7
— Miguel Frigenti (@MiguelFrigenti) January 21, 2021
Insensatos! La @policia debería meterlos presos y la @ComunidadMadrid@112cmadrid@MADRID debería multar a los dueños del local y cerrarlos para siempre! La gente muriéndose y éstos imbéciles de fiesta! @TeatroBarcelohttps://t.co/Z6Hbm9WzOQ
— Vanessa Abreu Madrid (@vabreum) January 22, 2021
En elles es pot observar a desenes de persones ballant, sense distància de seguretat ni màscares, el que ha enfurismat una gran quantitat de gent, que creuen que la irresponsabilitat d'uns pocs acaba provocant que paguin justos per pecadors.
Cal recordar que a la Comunitat de Madrid els locals d'oci, com les discoteques, no estan tancats com en altres autonomies, però hi ha normes que han de complir i que en aquestes imatges s'observa clarament que no ho fan.
En primer lloc, les discoteques poden obrir, però sense pista de ball, és a dir, només amb servei de taula. Les persones poden treure's la mascareta per seure i menjar, però han de posar-se-la per anar per la discoteca, com per exemple per anar al bany.
Cap d'aquests dos punts es complia segons es pot veure a les imatges, de manera que molts usuaris han demanat a les forces de seguretat que actuïn i tanquin el local, perquè per a la passada nit d'aquest passat divendres a dissabte hi havia una altra festa prevista a la mateixa sala. De fet, les xarxes socials ja han criticat que l'hora indicada per a la festa, de 18:00 hores a 23:45 hores, se salta el toc de queda, que a la Comunitat de Madrid va ser avançat a les 23:00 hores. I a més, el cartell incita a «ballar», cosa que molts usuaris ja han recordat que també està prohibit.
Un día después del fiestón sin mascarillas ni distancias de seguridad en el @TeatroBarcelo con casos de coronavirus en aumento en Madrid,el local,en vez de hacer examen de conciencia abre sus puertas para dar otra fiesta". Poderoso caballero es Don dinero pic.twitter.com/ddB4hJ2kkq
— Ibon Pérez (@ibonpereztv) January 22, 2021
La festa coincideix en el dia amb més contagis de tota la pandèmia
Les imatges són especialment preocupants perquè es produeixen just el dia en què Espanya ha batut el seu rècord absolut de contagis diaris, amb més de 44.000, i Madrid és una de les zones amb la incidència més elevada. Concretament, segons dades de Sanitat d'aquest dijous, la Comunitat de Madrid té una incidència mitjana de 875,06 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, per sobre de la mitjana espanyola, de 795 casos.
A més, no és la primera vegada que es fan virals imatges d'aquest tipus d'actes en plena pandèmia. Fa tot just uns dies hi va haver una altra festa il·legal en un local de Barcelona, a la qual van acudir fins i tot 'influencers' coneguts com Ares Aixalà i Julieta Padrós, tal com va revelar el programa 'Cuatro al Día'; i en els últims mesos ha estat habitual veure com la Policia tanca diverses festes i locals pel mateix motiu.
Les xarxes socials s'han omplert d'usuaris molt enfadats per aquestes imatges i la llibertat de saltar-se les regles sense que ningú hagi actuat, especialment en la situació en què estem des de fa mesos. Molts usuaris han recordat que hi ha milers de persones a ERTO a Espanya, amb moltes empreses operant a baix nivell i moltes altres veient-se obligades a tancar, algunes de forma definitiva, perquè no poden mantenir els seus negocis davant les restriccions.
D'altres han assenyalat motius més personals i sanitaris per carregar contra els assistents a la festa i a l'amo de la sala, a qui acusen de posar els beneficis econòmics per davant de la salut de les persones.
D'altres, a més, assenyalen que les autoritats tenen una doble vara de mesurar a l'hora d'aplicar les restriccions, i mentre alguns locals s'omplen de gent que no compleix les restriccions, altres barris tenen una constant presència policial per castigar els que no les compleixen. En aquest sentit, molts usuaris acusen els assistents de la festa de ser «'pijos' bevent».
El que està clar és que, arran d'aquestes imatges, acaben pecant justos per pecadors. Hi ha multitud de negocis que compleixen escrupolosament les mesures de seguretat i els aforaments permesos, mentre que altres se les salten fins que els enxampen, i això acaba provocant una mala imatge que repercuteix a tots els locals del mateix sector.
L'oci nocturn, per exemple, és un dels sectors més afectats per les restriccions, i hi ha comunitats en què les discoteques i els pubs porten tancats des de l'estiu, quan la segona onada va començar a treure el cap. I encara que molts dels locals han complert amb les restriccions a peu de la lletra, que altres no ho facin acaba perjudicant a tothom.