Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una de les aules de l'escola Marta Mata de Girona, buida el 21 d'abril del 2020

Com serà la tornada a les escoles a partir de demà?

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha explicat el funcionament de la tornada a les aules en roda de premsa
Josep Bargalló, conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
El conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, ha explicat com seran les mesures de cara a la reobertura de demà | ACN

Demà dilluns, amb l'entrada al mes de juny, s'obren les  escoles altra vegada  en els territoris que ja es trobin en  fase 2, en aquest cas, al Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre, Girona, Alt Pirineu i Aran i Catalunya Central. Així doncs, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha comparegut en roda de premsa per poder deixar més clar com serà aquesta tornada als centres escolars. 

El curs finalitza telemàticament

El conseller ha assegurat que «el curs acaba telemàticament», però que es farà un acompanyament presencial als centres per alguns cursos que es troben en etapes de traspàs importants. 

Es prioritzen famílies que no poden teletreballar

En el cas de les llars d'infants, podran obrir per acollir infants d'1 a 3 anys, fins a cinc alumnes  per espai, estrictes mesures d'higiene i sempre prioritzant a aquelles famílies que no puguin teletreballar  o flexibilitzar el seu horari laboral. 

A Infantil, de 3 a 6 anys, les escoles podran acollir entre les 9 i les 13 hores a alumnes que pertanyin a famílies que no poden teletreballar, amb una ràtio de 8 alumnes per aula a P3, i de 10 alumnes a P4 i P5. 

Pel que fa a Primària, es podrà fer un acompanyament delsalumnes de sisè, en grups de fins a 13 estudiants. A això s'hi podria sumar atenció personalitzada del tutor amb cita prèvia a qualsevol alumne de qualsevol etapa de manera excepcional i no contínua.

D'altra banda, als instituts es podrà donar acompanyament presencial a alumnes de quart d'ESO, segon de Batxillerat i segon de graus FP que acaben etapa o es preparen per a la selectivitat, mentre que per la resta de cursos existeix la possibilitat de tutories individualitzades a petició de les famílies. 

Assistència voluntària per fer un acompanyament

Els alumnes podran assistir de forma voluntària als centres si no tenen simptomatologia de la Covid-19, no han tingut contacte amb casos positius o símptomes compatibles als últims catorze dies, a més de tenir les vacunes al dia, i les famílies hauran de presentar una declaració responsable el primer dia que retornin a les aules.

Pel que fa a les mesures a l'interior de l'aula, el conseller ha volgut aclarir que els infants no han de dur mascareta. En canvi, els professors síque se l'hauran de posar «si tenen contacte directe físic amb l'alumne i no poden mantenir la distància». Ha fet clara referència al cas de segon de batxillerat, on alguns alumnes ja són adults: «Si no hi ha proximitat de menys de dos metres, no caldrà». 

Augment de plantilla de professorat al setembre

En la compareixença, Bargalló també ha volgut dedicar temps a parlar sobre el que moltes persones temen: la tornada a l'escola al setembre. «Ara al juny, no hi haurà aglomeracions d’alumnes ni de pares a les entrades dels centres. Al setembre, sí que haurem de prendre mesures. No tots els alumnes entraran alhora ni sortiran alhora d'una escola. Tampoc sortiran al pati a la mateixa hora». 

A més, augura una ampliació de la plantilla de professors: «Estarem en emergència educativa i, per tant, hem d'aconseguir, com a país, que tots els alumnes tinguin el seu espai i el seu professorat. Necessitarem més espais i més professorat». 

«La clau serà el nombre d'alumnes per metres quadrats. Quan sapiguem els espais que tinguem, sabrem el nombre de professorat que ens pot acabar faltant per cobrir aquests espais, sigui a dins del centre o a fora del centre», ha conclòs el conseller.