La Convergència i Unió (CiU) que l’any 2015 es va presentar a les eleccions municipals del Vendrell ha esdevingut, cinc anys després, un batibull de formacions, sigles i projectes que, en algunes ocasions, tenen poc a veure amb el partit que va ser hegemònic a Catalunya durant molts anys. La dissolució de CDC i les diferències per encarar el procés sobiranista han acabat per fragmentar aquest espai, que ha quedat dividit en diversos partits.
Al Vendrell, fins a quatre formacions que es van presentar als comicis del 2019 comptaven amb persones que havien format part, anteriorment, de l’entorn convergent o de llistes de CiU. Aquestes eren Junts pel Vendrell (nom amb el qual va concórrer el PDeCAT), Centrats (amb exmembres d’Unió), Ara el Vendrell i Pel Vendrell Primàries. Entre totes van acabar sumant prop de 2.800 vots, però la disgregació va fer que només es traduïssin en tres regidors, dos de Junts i un de Primàries. «Es tracta d’una tradició política que s’ha disgregat a tot el país, però especialment al Vendrell», reconeix a aquest diari el cap local del PDeCAT, Sergi Senpau.
Vint anys en caiguda
Els 1.196 vots que Junts va obtenir l’any passat van suposar el punt més baix d’aquest espai, que havia tocat sostre el 1999 amb 4.466 vots i deu regidors. Des d’aleshores, la caiguda de CiU ha estat pronunciada i constant. La crisi a l’àmbit nacional de la formació —en bona part per la causa del 3%— es va veure agreujada al Vendrell pel relleu al capdavant del partit del seu màxim exponent durant dècades, Benet Jané. La transició entre Jané i Eva Serramià no va ser plàcida, i un sector del partit va girar l’esquena a la nova candidata als comicis del 2015. Els més de mil vots que va perdre CiU el 2015 en van ser el resultat.
El procés sobiranista ha acabat de sacsejar la formació durant els últims anys. La separació entre CDC i Unió va donar pas al Vendrell al naixement de Centrats (la suma de Lliures i Convergents) amb l’exregidor Joan Maria Diu al capdavant. EL sector més afí a la unilateralitat i a Carles Puigdemont va integrar-se a la candidatura de Pel Vendrell Primàries, mentre que alguns dels que el 2015 havien format part de la llista de Serramià van preferir impulsar una candidatura municipalista sota el nom d’Ara el Vendrell.
Divorci entre PDeCAT i Junts
Per si aquesta fragmentació no era suficient, el divorci entre Junts i el PDeCAT encara complica més les coses de cara al futur. Al Baix Penedès, el grup impulsor de Junts per Catalunya està liderat per Josep Maria Llasat, un cop es va certificar que l’entorn de Primàries del Vendrell no formaria part del partit que s’ha creat a Barcelona amb aquest nom. Entre els impulsors de Junts al territori també hi ha un altre vell conegut de la política vendrellenca i militant de l’antiga CiU, el que va ser regidor durant molts anys Jaume Domingo.
Per la seva banda, el PDeCAT ha escollit nou cap local en la figura de Sergi Senpau, després que Mar Galeano abandonés el partit. Senpau té clar que el futur que pugui tenir aquest espai a la política municipal dependrà de l’entesa que hi pugui haver entre els diferents actors. «Ens proposem refer ponts per construir una alternativa sòlida a l’actual govern, per aquest motiu hem iniciat converses amb l’entorn de Junts i també tenim en compte altres formacions com Ara o Centrats», apunta el cap local del PDeCAT.
Sumar forces per ser l’alternativa al PSC
Per Senpau, l’objectiu és esdevenir de nou la principal alternativa del PSC, un espai que a les últimes eleccions municipals els va prendre ERC-Som Poble. Per a fer-ho, des del PDeCAT prioritzen «el treball municipal i tenir un model de ciutat clar per al futur, no pensant tant en el curt termini». Per això creu que poden sumar a tots aquells que mostrin «un compromís amb el nostre model de ciutat». Pel que fa al naixement de Junts, Senpau apunta que són conscients que a l’executiva comarcal «hi ha gent del nostre entorn» i creuen que hi ha marge per a l’entesa.
Des de Junts, per ara, es mostren prudents davant els cants de sirena del PDeCAT, i fonts del partit afirmen que «quan es defineixin si es decanten més cap a Junts o cap al PDeCAT, veurem què fem». De totes maneres, a la presentació de la nova executiva comarcal, Josep Maria Llasat va recordar que la voluntat de Junts és aglutinar «gent diversa» que tinguin com a principal objectiu convertir Catalunya «en un estat independent».