Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor

Espanya estrena 4 noves multes de trànsit, una d'elles amb enrenou

La DGT pretén aprovar noves normes amb sancions

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha volgut començar el mes de setembre amb noves normes i multes. Algunes d'elles, carregades de polèmica.

Els conductors espanyols hauran de fer un nou repàs a la llei per evitar sancions econòmiques i retirades de punts de carnet.

Concretament, estem davant de possibles nous canvis en la normativa que es debatran pròximament al Congrés dels Diputats.

L'objectiu és imposar restriccions que contribueixin a reduir el nombre de distraccions al volant, que són la principal causa dels accidents de trànsit al nostre país. Amb excepció dels sinistres que es produeixen a conseqüència del consum d'alcohol i altres substàncies estupefaents.

Aquesta nova tanda de mesures podria arribar en un moment especialment bo per a les carreteres espanyoles, que aquest estiu han registrat la menor xifra de morts de la història.

Es tracta d'un èxit que convida a l'optimisme, però no resulta suficient, ja que les dades segueixen sent preocupants en molts aspectes.

«L'estadística és menys dolenta del que esperàvem: la xifra de 191 morts registrats aquest estiu és la més baixa des que es tenen registres. Encara que no hem d'utilitzar aquesta dada per llançar un missatge de triomf. No podem oblidar que, durant els mesos estivals, cada dia tres ciutadans han perdut la vida a les nostres carreteres», ha alertat el ministre d'Interior, Grande-Marlaska.

La DGT prepara quatre canvis en la normativa de trànsit amb les seves respectives multes

La nova Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària, que es debatrà pròximament, preveu noves mesures, algunes d'elles molt polèmiques.

El nou reglament que ha preparat la DGT té com a objectiu evitar possibles accidents de trànsit amb sancions que evitin les distraccions al volant i l'excés de velocitat.

Aquest és el cas de la nova normativa que pretén endurir la sanció per utilitzar el telèfon mòbil al volant.

Aquests dispositius s'han convertit en el pitjor enemic dels conductors al nostre país. Són una de les principals causes de les distraccions que ocorren a la carretera.

El seu ús ja està completament restringit per la DGT, tot i que la nova llei vol anar un pas més enllà i sancionar la seva senzilla possessió.

A partir de la nova llei, subjectar els dispositius mòbils amb la mà, encara que no s'estiguin usant, comportarà una multa de 200 euros. També, la retirada de sis punts del carnet de conduir.

A més, una altra de les regles que també es veurà endurida serà la que està relacionada amb els detectors de radars.

Fins a la data es prohibia tant la instal·lació com la utilització d'aquests dispositius que tenen com a objectiu no poder dur a terme els controls policials. Ara, encara que l'aparell no s'estigui utilitzant, el simple fet de portar-lo a l'interior del cotxe suposarà una multa de 500 euros i 3 punts de retirada al carnet.

La nova mesura més polèmica de la DGT: prohibit ultrapassar el límit per avançar

Tot i que les mesures anteriorment citades no han estat exemptes de polèmica, no han estat les que més rebuig han causat.

La que més polèmica ha causat és la norma que vol prohibir sobrepassar el límit de velocitat en els avançaments en carreteres convencionals.

Fins avui era legal que es pogués superar el límit de velocitat en 20 quilòmetres per hora per avançar. Amb la nova llei estarà prohibit i comportarà una multa de 100 euros.

A més, la nova normativa també presenta alguns canvis amb l'únic objectiu de preservar el medi ambient i sancionar comportaments que atemptin contra el mateix.

Aquest és el cas de la nova regla que sancionarà amb fins a 100 euros de multa a qualsevol conductor que deixi el cotxe encès quan estiguem aturats i/o estacionats. Una mesura que pretén evitar les emissions innecessàries i perjudicials per al nostre planeta.

La norma inclou algunes excepcions que no seran tindran sanció, com quan esperem amb el cotxe encès en semàfors i possibles embussos a la carretera.

Però hi ha altres escenaris que sí que podran ser sancionables, com esperar en doble fila amb el motor en funcionament.

Tot i això, aquesta normativa no afecta els vehicles elèctrics amb etiqueta 0. Aquests no produeixen emissions ni perjudiquen el medi ambient.