Imatge dels peus d'un bebè

Un hospital espanyol canvia per error 2 bebès: «Diguin-me vostès qui soc»

Els fets van passar l'any 2002 i una de les persones afectades ha denunciat a l'hospital

Una noia de 19 anys ha denunciat a la sanitat de Rioja per canviar-la per error per un altre nadó l'any 2002. Segons ha informat LaRioja.com, la denunciant demana 3 milions d'euros a la Conselleria de Salut pels danys causats. La jove denuncia que va passar de tenir un entorn estructurat a haver de créixer en una família amb complicacions.

Tot va ocórrer l'any 2002, quan dues nenes van néixer amb només cinc hores de diferència i amb insuficiència de pes. Aquest fet va provocar que les dues fossin traslladades a l'àrea d'incubadores de l'antic hospital de Sant Millán, on es va produir l'error. La Conselleria ho atribueix a un error humà.

D'aquesta manera, els dos nadons van ser intercanviats i lliurats a les dues famílies. Es desconeix, per ara, si l'altra afectada ha denunciat la situació, tot i que sí que ha estat informada sobre els fets.

La situació viscuda per la persona que ha denunciat el cas va ser especialment complicada i considera que els danys provocats són molt grans. Segons exposa el mitjà citat, la noia va passar de tenir una família estructurada a una casa amb complicacions. De fet, va acabar sent criada per la qual creia que era la seva àvia, i no pels seus presumptes pares.

Com va saber que estava amb una família equivocada?

Les primeres sospites d'aquesta situació van aparèixer l'any 2017, quan la noia tenia 15 anys. La mare de la jove va denunciar al seu pare perquè ell no es feia càrrec d'ella. La disputa va acabar provocant que el pare demanés una prova d'ADN que va resultar negativa. El pare no era el veritable pare de l'adolescent. La mare també es va fer una prova i va descobrir que tampoc era la seva mare.

Davant aquesta situació, la jove es va posar en mans d'un advocat quan va complir els 16 anys: 'Diguin-me vostès qui sóc', li va demanar. Després d'investigar al costat de Salut, van trobar 17 nenes que podien coincidir, per dates, amb la nena per la qual va ser intercanviada.

Finalment van descobrir que només una d'aquestes 17 nenes podia ser l'altra afectada. Ara, la investigació està a l'espera de rebre les proves d'ADN dels pares d'aquell altre nadó. La idea és saber si són ells els veritables progenitors de la noia que ha denunciat els fets.

El procés legal es troba, actualment, immers en dos procediments diferents. Un d'ells va a càrrec de la Fiscalia, és la defensa de les dues menors en un procés de filiació. A més, busca corregir la fallada del Registre Civil, perquè actualment hi ha dues persones amb dues identitats que no són les seves.

Reclamen 3 milions d'euros per danys

A més, la denunciant i el seu advocat reclamen 3 milions d'euros a la Conselleria de Salut pels danys causats. El Govern regional defensa que no hi ha «causalitat ni fets injurídics» en el que ha passat. És a dir, que va ser un simple error i per això, planteja una indemnització de 250.000 euros per a l'afectada.

Tot i això, l'advocat de la jove, José Sáez-Morga, defensa que aquesta negligència sí que comporta una causalitat. De fet, defensa que està recollida per l'article 220.5 del Codi Penal.

La consellera de Salut, Sara Alba, ha explicat que el cas va passar fa 20 anys i que respectaran els processos judicials. «És un cas que es va produir fa dues dècades i que es va judicialitzar durant la legislatura passada», ha explicat.

A més, defensa que va ser un error humà, però que no han aconseguit esbrinar qui el va cometre.