Una persona fa números amb una calculadora

Pronostiquen quan començarà a baixar el preu de la llum: «a mitjà i llarg termini»

Endesa estima que el preu de la llum baixarà «substancialment en una perspectiva a mitjà i llarg termini», a partir, aproximadament, del segon trimestre de l'any vinent

Notícies negatives per a totes les famílies de l'Estat espanyol. El preu de la llum tardarà a baixar. En una entrevista a Telemadrid, el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha estimat que el preu de la llum baixarà «substancialment en una perspectiva a mitjà i llarg termini», a partir, aproximadament, del segon trimestre de l'any vinent. A més, el responsable d'Endesa ha afirmat que ni el Govern espanyol ni les empreses elèctriques tenen la culpa que pugi el preu de la llum.

Bogas ha assenyalat el problema és «exactament el mateix» a tota Europa, i que el preu actual de la llum és «molt semblant, una mica superior» als del 2012, 2015 o 2018. En aquest sentit, ha indicat que a la resta d'Europa es paga la llum al preu d'Espanya i ha afegit que durant els mesos d'estiu es paga «una miqueta més» en el mercat espanyol perquè s'utilitza «moltíssim més» l'aire condicionat que en altres països com Alemanya o França. Tot i això, el preu de la llum no ha pujat poc.

En la seva opinió, el problema de l'increment de la llum és conseqüència de la pujada del gas a nivell mundial, a més de l'increment del cost del CO2. Per aquest motiu, caldrà adoptar mesures «valentes» que tinguin a veure amb el gas i amb l'arrel del problema.

A parer de Bogas, una de les primeres mesures que caldria prendre és «deslligar» la tarifa regulada, «en part o totalment» del mercat majorista, a més de reduir la fiscalitat, ja que, segons ell, a Espanya és «molt alta». A més, segons el responsable, caldria continuar treballant en la política energètica de substitució de combustibles fòssils per renovables.

Endesa considera «oportunes i apropiades» les mesures del Govern espanyol

Sobre el compromís del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, d'acabar aquest any amb un preu de la llum semblant al del 2018, el conseller delegat d'Endesa ha afirmat que creu que és possible. A banda, Bogas ha valorat les mesures del govern, que li semblen «oportunes i apropiades», fins al punt que «n'afegiria alguna més». En aquest sentit, segons Boadas, «el govern hi treballa i està molt preocupat, el mateix que les empreses».

Respecte a la petició de tenir "més empatia social" de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, Bogas ha dit que es tracta de manifestacions «una mica polítiques». Tot i això, ell mateix ha assegurat que comprèn la indignació de la gent i que «cal ser valent i establir un seguit de mesures en les quals el Ministeri ja hi treballa». «Crec que alguna cal ser més dràstica», ha insistit.

Bogas ha aclarit que les elèctriques no són les que fixen el sistema d'establiment de preus, no tenen poder legislatiu i no fixen les càrregues. «El nostre objectiu fonamental ha de ser donar el millor servei al client, i si cometem errors, el focus de les empreses elèctriques és mirar d'aportar idees perquè es pugui reduir el preu de la llum», ha ressaltat Bogas.