L'exbisbe de Solsona, Xavier Novell

El sector eclesiàstic en xoc amb l'exbisbe de Solsona: «Ha deixat molta gent penjada»

Van assabentar-se pels mitjans de comunicació dels motius de la seva dimissió

La història sobre la renúncia del ja exbisbe de Solsona, Xavier Novell, segueix sumant elements. A les possessions diabòliques que esmentava l'Església i la petició del Papa Francesc demanant que se sotmetés a un exorcisme, ara ha estat el torn, novament, del sector eclesiàstic. 

«Les formes» de la renúncia de Novell han estat criticades i exigeixen explicacions pertinents a la seva renúncia. «Molts el tenien com a referent, i ara deuen estar decebuts i patint, ha deixat a molta gent penjada", lamenta mossèn Fermí Manteca, membre del Fòrum Ondara i rector de Torà.

«Si hagués donat les explicacions pertinents, no et quedaries així de descol·locat i no obriries la porta a tantes especulacions», opina mossèn Climent Capdevila, de l'Agrupació Parroquial de Mollerussa i rector consultor del Bisbat de Solsona. «M'hauria agradat saber-ho en comunitat i no per la premsa», lamenta el mossèn de Mollerussa, Alfons Busto.

Un adeu sense explicacions

Des de l'anunci del Bisbat de Solsona el passat 23 d'agost s'ha anat desenvolupant la història de Xavier Novell. En la seva renúncia al càrrec, s'esmentava que els motius eren «estrictament personals». Una decisió presa «després d'un període de reflexió, discerniment i oració», sense donar més detalls. 

L'embolic es feia més gros quan el portal 'Religión Digital' avançava el motiu real de la renúncia. Assenyalava que Novell hauria abandonat la vida religiosa per tenir una relació sentimental amb una dona. 

«Malauradament ho hem sabut per la premsa i després ho he pogut corroborar», explica mossèn Fermí Manteca. Tot i que reconeix que sovint divergia amb la manera de fer de Novell, creu que se li ha de retreure la seva manera de marxar. «Com a mínim s'hauria d'haver reunit amb els capellans perquè oficialment seguim sense saber res», lamenta.

La situació ha descol·locat a diversos membres del sector eclesiàstic. Mossèn Jordi Orobitg admet que «és una tristesa com ho ha fet, no m'ho esperava i crec que no s'ha gestionat gens bé».

El mossèn de Mollerussa, Alfons Busto, «respecta la persona», però li hauria agradat «saber-ho en comunitat i no pels mitjans de comunicació». Una manca d'informació que ha generat més especulacions dels fets.

En aquest sentit, mossèn Eduard Ribera, membre també del Fòrum Ondara, assegura que malgrat que no li sap greu que plegui, «ho ha fet d'una forma poc humana i menys cristina». «Per mi ha deixat la gent penjada», diu.

Renúncia com a bisbe

Xavier Novell va presentar la renúncia a Roma d'acord amb el cànon 401/2 del Codi de Dret Canònic. Aquest se sol aplicar quan hi ha una situació greu o malaltia. Mossèn Manteca aclareix que deixar de ser bisbe, però continua, de moment, com a capellà.

Per a deixar de ser-ho hauria de presentar una sol·licitud de reducció a estat laïcal, un fet que el dispensaria del celibat i l'obediència.

Segons informa l'ACN, ni els religiosos consultats ni el mateix bisbat, però, tenen constància que Novell hagi iniciat a hores d'ara cap tràmit en aquest sentit.