Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença de premsa, amb les banderes d'Espanya i Europa a la seva dreta

Salten les alarmes a Espanya: Els ERTO podrien acabar en pocs dies

El Govern haurà de negociar la seva continuïtat contra rellotge

Els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major van ser l'eina principal que el govern espanyol va posar en marxa en l'àmbit laboral amb l'inici de la pandèmia del coronavirus. Durant els mesos d'epidèmia, han estat milions les empreses i els treballadors que han fet servir aquest mecanisme que permet un acomiadament per temps limitat per als treballadors, és a dir, una suspensió temporal de l'ocupació que obliga després a recuperar els llocs de treball, cosa que beneficia les empreses —poden reduir despeses de personal davant la situació de força major, en aquest cas la pandèmia—, i als treballadors, que no perden la feina.

Els ERTO podrien decaure el pròxim dimarts si no hi ha acord

Durant els mesos d'epidèmia, l'ús de la figura de l'ERTO per força major s'ha anat prorrogant gràcies als acords als quals han anat arribant el govern central i els agents socials —patronal i sindicats—, que han establert una taula a tres parts on s'han tractat totes les qüestions relatives a aquest mecanisme. Ara per ara, els ERTO són vigents fins al 31 de maig, és a dir, fins dilluns que ve. Fa setmanes que la taula negocia la prolongació del mecanisme, però aquest dimarts, 25 de maig, han saltat totes les alarmes: l'acord per prorrogar els ERTO està lluny i això posa en perill la seva continuïtat a partir del dimarts 1 de juny.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La qüestió no és intranscendent: si no hi ha acord, les empreses amb ERTO per força major vigent haurien de readmetre els seus treballadors de forma automàtica —i, òbviament, retribuir amb normalitat— encara que no hi hagi feina suficient; llevat que s'acullin a un altre tipus d'ERTO —no de força major, que decauria—, però la proximitat amb la data de l'1 de juny fa impossible la seva sol·licitud i aprovació en temps suficient per a poder evitar la pèrdua de l'expedient vigent i, per tant, la contractació de les plantilles.

El 'no' de la patronal al govern espanyol que posa a l'executiu en veritables dificultats

L'últim gerro d'aigua freda en aquest sentit l'acaba de donar aquest dimarts, 25 de maig, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE). L'organització patronal ha confirmat el que ja es preveia després de la llarga reunió mantinguda aquest dilluns fins ben entrada la nit: es mostra en contra de l'última proposta llançada pel govern espanyol, en boca del ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, «ja que segueix centrant les ajudes a la reactivació en lloc dels treballadors que encara no es poden incorporar a l'activitat».

D'aquesta manera, la pròrroga dels ERTO continua en l'aire a tan sols sis dies que expiri i després que el govern ja hagi celebrat el Consell de Ministres ordinari que té lloc cada dimarts al matí. Què vol dir això? Que en tractar-se de l'últim Consell de Ministres del mes de maig —el pròxim dimarts ja serà 1 de juny—, l'executiu haurà de celebrar un Consell de Ministres extraordinari si s'aconsegueix arribar a un acord 'in extremis'. Tant la patronal, com els sindicats, com el govern espanyol, ja han mostrat la seva plena disposició a seguir negociant, però ho fan amb l'espasa de Dàmocles del temps, que apropa el 'fantasma' que els ERTO puguin decaure en qüestió de dies, cosa que seria un drama per a moltes empreses i treballadors.

Les organitzacions empresarials mostren el seu total desacord amb el fet que la proposta del ministre Escrivà «obliga les empreses de menys de 50 treballadors dels sectors més afectats a pagar a l'agost un 35% de Seguretat Social i al setembre un 45%», quan molts sectors tindran les seves plantilles encara en ERTO en els pròxims mesos. La voluntat del govern espanyol implica prorrogar aquesta eina fins al 30 de setembre, però ara tota l'atenció se situa en la negociació. I és que el perill que els ERTO expiren és real i el temps s'exhaureix.