Espanya estudia canviar la jubilació dels treballadors que han cotitzat durant anys

L'associació Asjubi40 veu predisposició del Congrés per eliminar les retallades de les pensions

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats
L'associació Asjubi40 veu predisposició del Congrés per eliminar les retallades de les pensions | cedida

La comissió del Pacte de Toledo, l'encarregada de les pensions al Congrés, estudiarà la reivindicació de l'Associació de Jubilats Asjubi40 perquè es treguin les retallades de les pensions de les jubilacions anticipades si els ciutadans acumulen cotitzacions superiors a 40 anys en actiu.

La presidenta de la Comissió parlamentària del Pacte de Toledo, Magdalena Valerio, es va entrevistar la setmana passada amb representants d'Asjubi40 i amb la Secretària de Polítiques Socials, Ocupació i Seguretat Social d'UGT, Mari Carmen Barrera.

Podria fer-se realitat a finals de 2020

En aquesta reunió s'ha contemplat l'opció d'incloure aquesta possibilitat en alguna de les vint recomanacions que ha revisat el Pacte de Toledo i que podrien estar tancades aquest mateix any 2020.

Aquests coeficients reductors apliquen retallades de la pensió total respecte a la qual correspondria a aquesta persona, que van de l'1,6% al 2% per trimestre (entre un 6,5% i un 8% a l'any, respectivament), variant segons el temps cotitzat.

Així les coses, hi hauria un coeficient reductor màxim de 2% per trimestre quan s'acrediti un període de cotització inferior a 38 anys i 6 mesos; i un altre de l'1,875% per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 38 anys i 6 mesos i inferior a 41 anys i 6 mesos.

A més, n'hi hauria un altre de l'1,750% per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 41 anys i 6 mesos i inferior a 44 anys i 6 mesos; i un mínim de l'1,625% per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 44 anys i 6 mesos.

Veuen predisposició per millorar les condicions dels jubilats

El portaveu d'Asjubi40, Francisco Martín, assegurava que després de reunir-se amb Valerio ha reafirmat la predisposició existent entre els partits polítics i ha desitjat que no es «perdi el consens inicial» que li van fer arribar els diputats per millorar les condicions d'aquests jubilats.

Finalment, Barrera ha remarcat que durant la crisi de 2008 i, «gràcies a la desregulació dels ERO que va portar la reforma laboral, es van acomiadar gairebé cinc milions de persones, dels que la majoria eren majors de 55 anys».


Comentaris

envia el comentari