Pedro Sánchez decideix allargar els ERTO i demana ajuda a la Unió Europea

Espanya es col·loca com el primer país en demanar les ajudes de la SURE

El president espanyol Pedro Sánchez durant unes declaracions en la cimera europea sobre el fons de recuperació, a Brussel·les
El govern necessitaria 5.000 milions més per poder afrontar la crisi | ACN

Tot i que Espanya va aconseguir un acord històric amb la Unió Europea per rescatar l'economia després de la crisi de la pandèmia, sembla que el país encara no té suficients diners per poder fer front a tots els pagaments.

És per aquest motiu que ha traslladat a patronal i sindicats la possibilitat que calgui retallar les prestacions, amb qui haurà de negociar què succeirà amb la regulació temporal d'ocupació (ERTE) i la prestació per cessament d'activitat dels autònoms a partir d'octubre.

Esperaven que la situació econòmica espanyola millorés després de l'estiu i poder anar retirant els subsidis a partir de llavors. No obstant això, la mala temporada turística que estem vivint condiciona a la davallada de l'economia i no s’estan complint les expectatives nacionals.

De moment, Moncloa ha accedit a ampliar les condicions favorables per a empreses i treballadors fins al pròxim 30 de setembre, encara que es manté operativa una comissió tripartida per a decidir si han de prorrogar-se fins a final d'any.

Espanya sol·licita diners de la SURE

Espanya ha estat el primer país de la Unió Europea a sol·licitar formalment a la Comissió els fons de la SURE, l'instrument comunitari ideat de manera temporal per a poder combatre a la crisi provocada pel coronavirus.

Pedro Sánchez ha demanat la incessant quantitat de 20.000 milions d'euros, amb la qual el govern podria respirar tranquil·lament quant a l'economia i no carregar amb tanta pressió sobre les emissions i la prima de risc espanyola.

No obstant això, aquesta suma de diners no seria suficient per a poder fer-li front a tots els danys que ha provocat la Covid-19, segons han informat alguns tècnics del Ministeri d'Economia.

Està previst que les primeres ajudes arribin al principi de la tardor. Tot i això, s’ha de tenir en compte els pagaments dels subsidis d’agost durant els primers dies de setembre, el qual podria significar que els diners podrien esgotar-se fins i tot abans de la seva arribada.

El govern necessitaria 5.000 milions més afrontar les seves despeses

D'altra banda, encara que Espanya ha sol·licitat 20.000 milions, la liquidació que obtindrà per part de la UE encara està per determinar i dependrà, entre altres coses, del volum que demanin la resta de països que necessitin fer ús del SURE.

Segons algunes fonts de la cúpula econòmica de l'Executiu, el govern necessitaria 5.000 milions més dels sol·licitats per poder fer-li front a tots els diners que han suposat els ERTE i el cessament d'activitat dels autònoms, que superarien els 25.000 milions.

Només al març, el punt àlgid de la crisi de la Covid-19, es van aconseguir els 7.000 milions en el cost d'expedients de regulació temporal i en la prestació per part dels treballadors. I encara que aquestes xifres han anat disminuint, no deixa de ser un total amb una quantitat de diners descomunal.

A més, la caiguda de la recaptació de la Seguretat Social després de la declaració de l'estat d'alarma i la flexibilització en els pagaments d'impostos per a empreses i autònoms també han suposat un retard en l'economia del país. A més, i per finalitzar, cal tenir en compte que abans que acabi l'any el govern haurà d'abonar l'extra de Nadal als nou milions de pensionistes del país.

Aquestes són les raons que han tornat a posar en el punt de mira la necessitat de reducció dels ERTE i de les ajudes econòmiques, tot i que alguns treballadors i sindicats estan sol·licitant una pròrroga més enllà del 30 de setembre.


Comentaris

envia el comentari