Una noia amb una mascareta a l'aire lliure

Espanya posa una nova data a la retirada total de les mascaretes

Canvi de plans a Sanitat sobre l'eliminació de les mascaretes a Espanya

La decisió de retirar la mesura obligatòria de Sanitat d'utilitzar mascaretes a interiors haurà d'esperar. Estava previst que durant les Jornades del Sistema Nacional de Salut sobre Vigilància de Salut Pública de Saragossa es tractés aquest assumpte que afecta tots els espanyols.

Però el cas és que aquest tema ha quedat ajornat una vegada més. En ser qüestionada pels periodistes, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, sí que ha donat certes esperances que s'abordi en molt pocs dies.

Carolina Darias en una roda de premsa
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ajorna la decisió d'eliminar la mascareta obligatòria a interiors | GTRES

La titular de Sanitat ha declarat sobre aquest assumpte que el seu final «està cada cop més a prop», però apunta que per al seu ministeri «no és tan important el quan com el com».

La data de retirada de les màscares a interiors segueix sense fixar-se

Fins ara, no hi ha una postura ferma sobre aquesta possible retirada de les màscares a interiors. Algunes comunitats, com Madrid o Catalunya, han demanat que es faci efectiva i d'altres no tenen tanta pressa.

Per exemple, el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ha incidit en la necessitat de retirar aquesta mesura. Escudero advoca per eliminar l'obligatorietat de fer servir mascareta en interiors, llevat dels entorns de persones vulnerables si segueix la tendència descendent de la sisena onada.

Diverses persones fent un viatge amb metro amb les mascaretes posades.
Les mascaretes en interiors poden ser història d'aquí a unes setmanes | Pixabay

«És el moment de fer-ho o, com a mínim, plantejar-ho», ha sentenciat Escudero. El responsable de la sanitat madrilenya ha estat molt clar en les paraules. I és que ha posat el focus que ara no es pot continuar mantenint el mateix sistema de vigilància de mesures que abans.

Per a aquest, la sisena onada és diferent de les anteriors, amb percentatges de vacunació molt elevats i vuit setmanes de clar descens assistencial.

Sobre aquest assumpte, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha exposat el següent. Afirma que hi ha «certa urgència» a eliminar l'ús de la màscara a les aules escolars davant la situació de bonança de la pandèmia de la covid.

Andalusia vol que la retirada d'aquesta mesura sigui «gradual i responsable»

Com ja va declarar la setmana passada, la idea de Catalunya és començar a treure les mascaretes a interiors de manera gradual començant pels col·legis. Argimon ha recalcat que «si les coses no van bé» una vegada que es retirin les mascaretes es podria fer marxa enrere i tornar a fer-les obligatòries.

D'altra banda, el president andalús, Juanma Moreno, vol que es produeixi una retirada «de manera gradual i responsable» sobre la base del criteri científic i sanitari. Considera que no s'hauria de «córrer massa i ser molt prudent» fins aquest estiu.

Juanma Moreno
El president d'Andalusia entra al debat sobre l'ús de les mascaretes en interiors | Europa Press

A més, l'extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha expressat que, encara que és el Consell Interterritorial el que ha de fixar si és el moment de treure la màscara a interiors, potser “hagi arribat el dia de prendre la decisió”. Mentrestant, des del Govern d'Astúries, el conseller de Salut, Pablo Fernández, ha instat a “avançar amb prudència” en aquesta mesura tan important.

Al seu torn, la consellera basca de Salut, Gotzone Sagardui, va retreure que hi hagi «molta elucubració» sobre deixar de fer servir les màscares en interiors. Un assumpte que encara no s'ha posat sobre la taula al Consell Interterritorial, i ha sol·licitat certa «prudència».

Estirada la proposta de Ciutadans

D'altra banda, el Congrés va rebutjar ahir l'esmena a la totalitat de Ciutadans a un Projecte de llei. S'hi establien mesures urgents de prevenció i contenció per la crisi de la covid. Es posava sobre la taula, entre altres mesures, eliminar l'obligatorietat d'usar mascaretes a interiors.

La formació taronja va haver de bregar amb les crítiques de la resta de partits polítics. Especialment perquè aquests creuen que la retirada de les màscares a interiors s'ha d'abordar des de Sanitat. Per tant, van carregar contra Ciutadans per actuar amb «oportunisme».