Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea

Espanya se suma a la compra de la vacuna contra el coronavirus

La vacuna té un import de 300 milions d'euros a escala comunitària i Espanya, a més, pagarà també els 100 milions opcionals

El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea
Espanya ja ha adquirit les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19 | Cedida

La  Comissió Europea (CE) ha fet una compra centralitzada, dins de la qual es troben Espanya i altres Estats membres, de la vacuna contra el coronavirus. Aquesta vacuna pertany a la companyia Astrazeneca. El passat 14 d'agost, el govern espanyol va comunicar a la CE que havia decidit unir-se a aquesta compra de 300 milions de dosis a escala comunitària, i 100 milions més de manera opcional.

La vacuna l'estan realitzant investigadors de la Universitat d'Oxford, a Regne Unit, i segons ha informat el Ministeri de Sanitat en un comunicat, serà repartida equitativament entre els països conforme a la seva població. Per tant, Espanya rebrà com a mínim 31 milions de dosis si tots els països se sumen a la compra i tindrà dret a altres 10 milions si es realitza la comanda addicional.

La vacuna d'Astrazeneca és una de les que s'estan desenvolupant que està més avançada en aquest moment i ja es troba fent assajos clínics per a garantir la seva eficàcia i la seva seguretat i, precisament per això, la Comissió Europea ha estat negociant la seva compra centralitzada durant les últimes setmanes.

Podria arribar per a finals del 2020 o principis del 2021

Tanmateix, el comitè negociador de la CE encara està mantenint converses amb les diferents companyies que estan desenvolupant altres alternatives de vacuna perquè aquesta arribi a tota la Unió Europea i a tercers països. Dues d'aquestes negociacions es troben molt avançades i, per tant, les companyies tenen previst presentar en un període de temps breu una proposta oficial, segons ha informat el ministeri Sanitat.

Espanya es va unir al juliol a l'Estratègia Europa realitzada amb l'objectiu d'establir una única posició que garanteixi l'accés global i equitatiu de la vacuna per a protegir tot el conjunt de la població. La comanda que ha realitzat la CE de 400 milions de vials arribarà primer a l'Agència Europea del Medicament (EMA), qui serà l'encarregada d'autoritzar la comercialització. I serà a partir d'aleshores que es podrà començar la seva distribució i administració, que podria arribar per a finals del 2020 o principis de l'any 2021.